Demokracie je na ústupu, musíme prokázat její sílu, vzkázal šéf NATO


Vydáno 30.11.2021
Aby se západní společnost udržela v bezpečí, musí v dnešním nepředvídatelném světě pokračovat v posilování a modernizaci své obrany a účinného odstrašení, vzkázal šéf NATO Jen Stoltenberg s odkazem na agresivní politiku Ruska a mocenský vzestup Číny „Dnes už nemůžeme náš klid a bezpečí považovat za samozřejmost,“ prohlásil.  

Šéf NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

„Celosvětová demokracie je na ústupu. Demokratické instituce mají méně důvěry. Takže více než kdy jindy musíme prokázat sílu našeho demokratického modelu. A chránit naše hodnoty. V zahraničí i doma,“ vzkázal šéf NATO před klíčovým zasedáním ministrů zahraničí NATO v lotyšské Rize.

Rusko by mělo zanechat zbytečných provokací, říká šéf diplomacie Kulhánek

Během dvoudenní schůzky chtějí spojenci dát najevo pevný společný postoj vůči ruským vojenským aktivitám v blízkosti Ukrajiny i migračnímu napětí na hranicích Polska a pobaltských států s Běloruskem. Důležitým bodem jednání má být v tomto ohledu i diskuze o novém Strategickém konceptu NATO, který určí směřování Aliance na další roky.

Stoltenberg připomněl, že v současnosti platný koncept je z roku 2010 považuje euroatlantický prostor za bezpečný a mírový. A to už podle jeho slov neplatí.

„Ruský režim je agresivní v zahraničí a represivní doma. Soustředění ruských vojenských sil na ukrajinských hranicích vzbuzuje obavy,“ konstatoval.

Podobně čínská komunistická strana podle jeho využívá svou ekonomickou a vojenskou sílu k nátlaku na ostatní země a ke kontrole vlastního obyvatelstva.

„Rozšiřuje své globální stopy od Afriky po Arktidu, ve vesmíru a v kyberprostoru. Kybernetické útoky jsou navíc stále častější a sofistikovanější. Teroristické hrozby přetrvávají. Nukleární zbraně se množí. A změna klimatu způsobuje nestabilitu a podněcuje krize,“ uvedl.

Klíčem má být celková odolnost společnosti

Aby se západní společnost udržela v bezpečí, musí podle Stoltenberga v dnešním nepředvídatelném světě nejen pokračovat v posilování a modernizaci své obrany a účinného odstrašení a připravovat své armády na jakoukoliv hrozbu, ale také pracovat na silné a odolné společnosti jako takové.

„Narušení společnosti může být rychlé a snadné. K vypnutí našich sítí stačí kliknout na tlačítko. Zpráva na sociálních sítích, která dezinformuje občany. A pandemie, která paralyzuje naše společnosti,“ řekl.

Jak podotkl, v současném propojeném a digitálním světě mohou sice spojenecké země dosáhnout vyšší prosperity, ale zároveň jsou více na sobě závislé a zranitelnější.

„Naši konkurenti nebo potenciální protivníci toho využívají. Investují značné prostředky do naší kritické infrastruktury jako způsobu, jak zasahovat do našich společností. A snaží se využívat naši závislost na základních surovinách k prosazování svých zájmů,“ dodal.

Evropa podle něj musí zabránit energetické krizi i závislosti na surovinách. „Naše infrastruktura musí být odolnější. Musí to být kolektivní úsilí. Všichni spojenci mají svou roli. Protože jsme jen tak silní, jak silný je náš nejslabší článek,“ vyzval.

inc natoaktual.cz