Pokus zinscenovat záminku k invazi? Rusko může udeřit hned, obává se NATO

Vydáno 17.02.2022
Severoatlantická aliance má obavy, že čtvrteční zprávy o ostřelování kontaktní linie na východě Ukrajiny by mohly být pokusem Moskvy o zinscenování záminky k vojenské invazi. Ruské proklamace o stahování vojsk se podle šéfa NATO Jense Stoltenberga zatím nepotvrdily. „Naopak se zdá, že Rusko pokračuje v navyšování,“ prohlásil.  

Zasedání ministrů obrany Aliance v Bruselu | foto: NATO Photos

„Jsme znepokojeni tím, že se Rusko snaží zinscenovat záminku k ozbrojenému útoku proti Ukrajině. Stále není jasno ohledně ruských záměrů,“ řekl Stoltenberg po dvoudenním zasedání ministrů obrany NATO.

V reakci na aktuální zprávy o ostřelování linie dotyku na Donbase uvedl, že Rusko má v regionu dostatek jednotek k zahájení plnohodnotné invaze na Ukrajinu s mizivou nebo prakticky nulovou šancí na včasné varování. „To je to, co činí situaci tak nebezpečnou,“ dodal.

Stoltenberg také zpochybnil tvrzení Moskvy o začátku stahování sil od ukrajinských hranic. „Naopak se zdá, že Rusko pokračuje v navyšování (sil),“ uvedl šéf NATO. Spojenci proto budou situaci nadále bedlivě sledovat.

Ministři obrany zároveň vyzvali Rusko, aby své síly od ukrajinských hranic stáhlo. To by spojenci chápali jako důležitý první krok k mírovému politickému řešení napjaté situace.

Spojené státy podle šéfa Pentagonu Lloyda Austina zaznamenaly, že Rusko doplňuje zásoby krve, přibližuje vojáky k ukrajinským hranicím a nasazuje v oblasti více bojových letounů.

„Sám jsem byl donedávna vojákem. Z první ruky vím, že takové věci se nedělají bezdůvodně. A rozhodně je neděláte, když se chystáte sbalit a vrátit se domů,“ prohlásil Austin po jednání v Bruselu.

Austin potvrdil závěry soukromé americké společnosti Maxar Technologies, která pravidelně zveřejňuje satelitní snímky ruských vojsk kolem Ukrajiny. Ty nejnovější ukazují, že Moskva sice část vojenské techniky v minulých dnech skutečně stáhla, ale další vojenskou techniku do regionů naopak vyslala. Podle Austina se oblasti také pohybuje daleko více bojových a podpůrných letounů.

Moskva opakovaně popírá, že by plánovala vojenskou akci vůči Ukrajině. Dnešní zprávy o ostřelování linie na Donbasu označil Austin za znepokojivé a varoval, že by Rusko mohlo jako záminku pro invazi využít operace „pod falešnou vlajkou“.

Dveře Aliance zůstávají otevřené

Ministři na dnešní schůzce s představiteli Ukrajiny a Gruzie zopakovali podporu oběma zemím. „NATO a spojenci pomáhají Ukrajině zvýšit její schopnost bránit se. Sebeobrana je právo zakotvené v Chartě OSN. A spojenci pomáhají Ukrajině toto právo prosazovat,“ uvedl Stoltenberg s odkazem na výcvikové instruktory a dodávky munice, zbraní a dalšího vybavení pro ukrajinskou armádu.

Dnešní debata se podle něj týkala rovněž ruské vojenské přítomnosti v gruzínských regionech - Abcházii a Jižní Osetii nebo o hlasování ruské Dumy o doporučení uznat separatistické regiony Doněcka a Luhansku. „Všichni souhlasíme, že by to bylo další nehorázné porušení územní celistvosti a suverenity Ukrajiny,“ řekl.

Jak podotkl, spojenci rovněž potvrdili, že NATO zůstává nadále otevřené novým členům a jakékoli rozhodnutí o členství je na Alianci a kandidátských zemích. „Nemůžeme přijmout návrat do věku sfér vlivu. Kde velmoci šikanují, zastrašují nebo diktují ostatním. Bez Ukrajiny nemohou padnou žádná rozhodnutí o Ukrajině. A také žádná rozhodnutí o Gruzii bez Gruzie,“ prohlásil Stoltenberg.

NATO v reakci na situaci kolem Ukrajiny v uplynulých týdnech posílilo vojenskou přítomnost na východním křídle. A další opatření spojenci připravují. Ve středu ministři pověřili vojenské velitele, aby vypracovali podrobné plány pro rozmístění dalších vícenárodních bojových skupin ve střední a jihovýchodní Evropě.

Bojová uskupení, každé o síle zhruba tisíc vojáků, by Aliance mohla vyslat do Rumunska, Bulharska, na Slovensko a do Maďarska. Podobné předsunuté prapory rozmístila Aliance po ruské anexi Krymu v Pobaltí a v Polsku.

Česká ministryní obrany Jana Černochová nevyloučila, že by nové jednotky mohly působit i v Česku či na Slovensku a že by se do nich mohli zapojit i čeští vojáci. Vše ale podle ní záleží právě na analýze armádních expertů.

„Nemusí to být pouze posílení jednotek v Rumunsku, těch variant je v tuto chvíli na stole několik. A nyní je to i na těch vojácích, aby oni řekli, v rámci které battlegroup (bojové skupiny) by Česká republika mohla co nejefektivněji spolupracovat a se kterými zeměmi,“ citovala ministryni agentura ČTK.

inc natoaktual.cz