natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko darovalo milion roušek Severní Makedonii, přepravil je armádní speciál

    14. dubna 2020  21:03
    Česká republika darovala Severní Makedonii milion ochranných roušek. Do země zásilku přepravil armádní letoun CASA. Nejmladší člen Aliance požádal spojence z NATO o pomoc s dodávkami zdravotnického materiálu a ochranného vybavení kvůli šíření nového koronaviru.  

    Armádní letoun CASA dopravil zásilku darovaných zdravotnických roušek do Severní Makedonie | foto: AČR

    Zdravotnické roušky dopravil armádní letoun CASA do Skopje už v pátek. České velvyslanectví o tom informovalo až po víkendu.

    Severní Makedonie se stala oficiálně třicátou členskou zemí NATO teprve 27. března a prakticky ihned požádala spojence o pomoc s dodávkami zdravotnického vybavení a ochranných pomůcek proti šíření nákazy COVID-19.

    „Jsem fakt rád, že Severní Makedonie je našim novým spojencem. Nejvíc mne ale těší, ze jsme našli způsob jak obyvatelům této země hned na úvod pomoci milionem roušek,“ uvedl český velvyslanec při nato Jakub Landovský.

    V Severní Makedonii je k dnešku evidováno necelých 908 případů nákazy a 44 obětí. Hlavní nápor však Skopje teprve očekává.

    Podobně prostřednictvím speciálního aliančního centra EADRCC pro katastrofy v uplynulých dnech poskytlo zemi pomoc hned několik spojeneckých zemí. Například Maďarsko poslalo 100 tisíc ochranných masek a 5 tisíc ochranných obleků.

    Slovinsko darovalo 100 tisíc chirurgických roušek a 100 tisíc ochranných masek, Nizozemsko zase soupravy pro testování na koronavirus, Spojené státy přislíbily poslat Skopje finanční pomoc 1,1 milionů dolarů a Norsko zemi poskytlo zdravotnický materiál a také kompletní polní nemocnici, díky které specializovaná klinika infekčních nemocí v hlavním městě mohla zdvojnásobit svou kapacitu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media