natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Najděte posily pro východní křídlo, nařídili ministři plánovačům NATO

    10. února 2016  16:34,  aktualizováno  18:03
    Severoatlantická aliance posílí vojenskou přítomnost na své východní hranici. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga to bude znamenat více letounů, plavidel i vojáků od Baltu po Černé moře. Opatření má odstrašit všechny případné útočníky.  

    Eurofighter Typhoon španělského letectva nad Pobaltím | foto: Litevské ministerstvo obrany

    „Svět se stal mnohem nebezpečnějším místem a my na to reagujeme,“ prohlásil ve středu šéf NATO.

    Konkrétní podoba balíčku opatření k posílení kolektivní obrany na východní hranici bude hotová až v následujících týdnech. Ministři se ve středu zatím dohodli na záměru. Technickou stránku věci - tedy kolik, co a kde - zadali vojenským plánovačům Aliance.

    Ti mají návrhy představit na jaře. Další rozhodnutí pak bude přijato na červencovém summitu ve Varšavě. Stoltenberg nicméně naznačil, že mnohonárodní jednotky i technika se budou v daných zemích střídat po určitém období. Vše bude podpořeno sérií vojenských cvičení.

    „Posílená přítomnost bude nadnárodní, aby bylo jasné, že útok proti jednomu spojenci bude útokem proti všem spojencům a že Aliance jako celek bude reagovat,“ zdůraznil a podotkl, že také už několik zemí v čele s USA oznámilo své příspěvky. (více o amerických plánech čtěte zde)

    Česko může vyslat rotu vojáků

    Podle českého ministra obrany Martina Stropnického by se do posílení vojenské přítomnosti mohla zapojit i Česká republika. „V rámci V4 zvažujeme vyslání roty, která by na rotační bázi postupně v pobaltských zemích působila. Je to ve fázi pokročilé přípravy,“ uvedl Stropnický.

    Co také dohodli ministři

    • Důslednější obranu proti kybernetickým hrozbám a proti hybridnímu válčení. Plán má zahrnovat i vyšší připravenost a odolnost civilního sektoru a celé společnosti.
    • Ministři vyhlásili, že počátečních operačních schopností dosáhla iniciativa společného zpravodajského, průzkumného a výzvědného systému (NATO JISR), který má zlepšit shromažďování, zpracovávání a výměnu zpravodajských informací.
    • Shodli se ohledně zvýšení vojenské transparentnosti v Evropě. Podpoří Německo jako předsedající zemi OBSE při modernizaci Vídeňského dokumentu - tedy smlouvy, která umožňuje kontrolovat konvenční ozbrojené síly i jejich aktivity.

    Jednotka by s tamějšími vojáky absolvovala společný výcvik. Podle Stropnického se diskutuje také o rozšíření monitorovacích kapacit, tedy především letounů AWACS nad Egejským mořem i turecko-syrskou hranicí.

    Možnost, že by v rámci dalšího posilování obrany a budování předsunutých skladů s vojenskou technikou a vybavením jako v Pobaltí nebo v Polsku mohla být zmiňována i Česká republika, odmítl s tím, že to není na pořadu dne.

    Moskva plány kritizuje

    Plány na posílení vojenské přítomnosti na východě okamžitě kritizovalo Rusko. „Jde o destabilizující prvek namířený proti Moskvě,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva obrany.

    Stoltenberg během schůzky ministrů uvedl, že Aliance musí být schopna čelit hrozbám „ze všech směrů“, ale právě Rusko provádí pestrou škálu různých vojenských manévrů včetně mnoha neohlášených masivních manévrů, které ukazují, že Moskva neváhá „použít vojenskou sílu k zastrašování sousedů a ke změně hranic v Evropě, jako na Ukrajině a v Gruzii“.

    „Musíme nasadit vojáky a lodě k odrazení od agrese a hrozeb, které jsme viděli,“ konstatoval britský ministr obrany Michael Fallon s odkazem na ruskou anexi Krymu a akce na východní Ukrajině.

    Bulharské stíhačky stárnou. Nebe má pomoci střežit NATO

    Podle šéfa Pentagonu Ashtona Cartera je reálné, že hned v šesti zemích - Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Polsku, Bulharsku a Rumunsku - by mohlo být neustále přítomno až tisíc vojáků NATO. „Nebude to vypadat jako v dávných časech studené války,“ řekl Carter a připomněl, že během soupeření se Sovětským svazem bylo v Evropě až 300 tisíc amerických vojáků.

    Obecně se také hovoří o pomoci s ochranou vzdušného prostoru Rumunska a Bulharska, podobně jako v rámci mise Air Policing v Pobaltí. Sofie i Bukurešť se potýkají s dosluhujícími stíhacími stroji a parlamenty obou zemí v uplynulých dnech změnily legislativu, která nyní umožňuje, aby vzdušný prostor chránila Aliance.

    Podobně se diskutuje o posílené „trvalé“ přítomností aliančních plavidel v Černém moři. „Pozorně sledujeme vývoj v oblasti Černého moře. Zvýšili jsme tam naši námořní přítomnost,“ nastínil Stoltenberg.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media