natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Vědce a experty na zbraně hromadného ničení spojilo centrum ve Vyškově

    12. listopadu 2014  16:03
    Místnost plná počítačů s velkoplošnou obrazovkou na stěně působí na první pohled až příliš obyčejně. Právě sem do Vyškova se ale sbíhají nitky od vědeckých a armádních expertů na zbraně hromadného ničení z celého světa. NATO zde v rámci protiteroristického programu otevřelo speciální operační centrum.  

    Speciální operační centrum chemické, biologické a radiační ochrany ve Vyškově | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Sebevražedný atentátník se odpálí u cisteren na okraji města. Obrovský požár i oblak jedovatého kouře se šíří ulicemi. Zasahující jednotky potřebují co nejrychleji vědět, jak se může nebezpečí dál šířit a jak by měly co nejefektivněji postupovat, aby zabránily další obětem.

    Přesně to je úkol pro armádní operační centrum (takzvané „Reach Back“) chemické, biologické a radiační ochrany NATO, které ve středu slavnostně otevřelo dvanáct spojeneckých zemí ve Vyškově.

    Centra výjimečnosti

    NATO zřizuje 24 takzvaných center výjimečnosti, z nichž každé je specializováno na některou z vojenských oblastí. Propojuje jednotlivé armády Aliance s vědci z mnoha oblastí, kteří jim mohou pomoci s řešením technických potíží v době ohrožení. Česko má na starost právě ochranu před zbraněmi hromadného ničení. Centra přímo předkládají technická a expertní doporučení vrchnímu veliteli spojeneckých sil v Evropě a ostatním žadatelům ze struktur NATO nebo velitelům přímo v operacích.

    V jednu chvíli právě tady v případě žádosti o pomoc společně řeší problémy biologové, chemici, radiologové, ale i zpravodajské služby nebo meteorologové.

    A jsou schopni připravit rychlou analýzu situace, předpověď možného vývoje nebo počítačovou simulaci. „Centrum funguje nepřetržitě, v režimu čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu,“ uvedl jeho ředitel Jiří Gajdoš.

    Ve speciálním počítačovém sálu s velkoplošnou obrazovkou však to nejcennější není vidět. Kromě unikátních databází a shromážděných poznatků a modelů z minulosti se totiž právě sem sbíhají nitky vědeckých expertů z celého světa.

    Pracovníci centra jsou v okamžitém spojení s dvěma tisícovkami vědců a odborníků. Ti jim pomohou v případě ohrožení analyzovat nebezpečí a nastínit řešení při použití chemických, biologických a radioaktivních látek ve světě.

    Mozky na jednom místě

    „Systém funguje tak, že nás některá z členských zemí požádá o konzultaci například při použití chemických zbraní. Naši specialisté data vyhodnotí, spojí se se světovými kapacitami a podle jejich pokynů a rad zpracují návod, jak má ta která armáda postupovat,“ vysvětlil Gajdoš.

    Své přímé zástupce v centru má zatím 12 členských zemí NATO, včetně USA, Německa nebo Francie. Zaměstnává přes 80 vojáků - chemických, biologických a radiačních expertů.

    Středisko ochrany proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově je jediným zařízením NATO svého druhu. Bylo vytvořeno v roce 2007 i díky dobré pověsti českých vojenských chemiků ze zahraničních misí. Nově otevřené operační centrum s napojením na přední světové vědce a experty je jeho dalším rozšířením.

    Vybudování přišlo zhruba na devět milionů korun z prostředků NATO v rámci programu na obranu proti terorismu. V Evropě nic podobného neexistuje a mezi spojenci mají pro vnitřní potřebu ozbrojených sil podobné zařízení jen Spojené státy.

    „Centrum bude hrát jednu z klíčových úloh v programu boje proti terorismu,“ konstatoval ve videorozhovoru z Bruselu náměstek generálního tajemníka NATO Jamie Shea. Připomněl, že úkoly nemusí být jen vojenské, ale rychlé propojení expertů významně pomůže při živelných či průmyslových haváriích nebo třeba pandemiích. V této souvislosti zmínil aktuální epidemii viru eboly v Africe.

    O případech se nemluví

    Ředitel centra Gajdoš připomněl, že centrum vzniklo počátkem roku a od té doby už řešilo několik složitých úkolů. Jakých ale neprozradil.

    Fotografie

    Náměstek generálního tajemníka NATO Jamie Shea během videohovoru s operačním...
    Operační centrum proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově
    Operační centrum proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově
    Ředitel nově otevřeného Reach Back centra ve Vyškova Jiří Gajdoš

    „Abychom byli důvěryhodný člen systému, musíme dodržovat pravidlo, že o nich nebudeme mluvit. Nemůžu proto zveřejnit, jaké události jsme řešili, ale byli jsme už několikrát požádáni, abychom vypracovali speciální analýzu,“ dodal.

    Jako příklad z dřívějška popsal případ z roku 2009 z Afghánistánu, kdy teroristé použili při útoku na dívčí školu jed na hmyz a bylo nutné vyhodnotit, jak nejrychleji pomoci zraněným.

    Podle prvního zástupce náčelníka Generálního štábu Josefa Bečváře je otevření operačního centra výsledkem desetileté práce. Jak dodal, i v budoucnu bude oblast chemických a biologických zbraní jednou z priorit koncepce české armády. „Očekáváme, že se konečně opravdu staneme plnohodnotnou součástí celého systému aliančních schopností,“ uvedl Bečvář.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media