NATO ničí Kaddáfího tanky, Britové a Francouzi nejsou spokojení

Vydáno 12.04.2011
Letouny spojenců v NATO dál pokračují v úderech na obrněné jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. V posledních hodinách zničili letci další čtyři libyjské tanky poblíž města Zintán. Francie a Británie ale svorně tvrdí: "Je to málo, musíme kampaň v Libyi zesílit."  

Prohlédněte si fotogalerii

Letouny NATO pokračují každý den v přímých úderech na Kaddáfího jednotky. V posledních hodinách zaútočily na těžkou techniku u města Zintán a zničily čtyři tanky. Jeden z pondělních úderů byl také namířen na bunkr s municí poblíž města Syrta, potvrdil velitel spojenecké operace Charles Bouchard.

"Budeme pokračovat v úderech na zázemí a zásobovací trasy režimních sil, abychom omezili jejich bojeschopnost," naznačil kanadský generál.

Intenzita útoků NATO není dostatečná, křičí Francie a Británie
Británie a Francie však namítají, že to nestačí a NATO by mělo vojenskou kampaň v Libyi zintenzivnit. "To je také důvod, proč Británie vyslala další letoun schopný zasáhnout cíle, které ohrožují civilní obyvatelstvo," řekl britský ministr zahraničí William Hagua. Podle něj by navíc měla Aliance přizvat další země světa, aby se vojenské operace účastnily.

"NATO musí dostatečně plnit svou roli, a zatím tak nečiní," prohlásil zase šéf francouzské diplomacie Alain Juppé. Své pochyby o roli Severoatlantické aliance chce přednést na zasedání ministrů zahraničí Evropské unie v Lucemburku a na zasedání ministrů zahraničí NATO, které se uskuteční ve čtvrtek v Berlíně.

Představitelé NATO však kritiku odmítají. Podle brigádního generála Marka van Uhma z vojenského velitelství NATO aliance očekává, že Kaddáfího síly časem zaujmou strategii 'udeř a utíkej'. Spíše než na dobývání nového území by se tak zaměřili na to, aby rebely vyčerpali psychicky.

Od počátku dubna mají letouny NATO za sebou 1 879 startů. Z toho 772 Aliance označila jako úderné akce. Řada z nich však končila pouze zaměřením cíle, ale nikoliv jeho zničením. Důvodem je, že se Kaddáfího jednotky úmyslně ukrývají přímo v hustě obydlených oblastech. Alianční velitelé proto v takových případech, kdy by úder mohl civilisty ohrozit, raději akci odvolají.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ujistil, že nálety budou pokračovat tak dlouho, dokud bude existovat hrozba pro civilisty.. "Odvedli jsme kus práce, ale ještě toho musíme udělat stále dost," dodal Rasmussen. Jak dodal, od soboty Alianční síly zničily 49 tanků, 9 obrněných transportérů, 3 protiletadlové systémy a 4 větší muniční skladiště. Většina z těchto cílů byla u měst Misuráta a Adžedábíja.

Boje v zemi neustávají
Bojová linie se momentálně nachází mezi Adžedábíjou a západněji položenou Brigou. Libyjští povstalci po střetech s Kaddáfího silami zaujali pozice asi 40 kilometrů západně od města Adžedábíja.

V bojích podle agentury Reuters zahynuli nejméně tři povstalci. Podle NATO zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Kaddáfí hodlal boje ukončit.

Kaddáfího jednotky zaútočily také na město Misuráta, jež částečně ovládají povstalci. Od pondělí tu zahynulo nejméně sedm lidí. Během úterka povstalci údajně odrazili dva další nezávislé útoky provládních sil.

Libyjská vláda navíc pohrozila, že pošle ozbrojené civilisty na každého, kdo se pod záminkou humanitární pomoci pokusí k obležené Misurátě přiblížit. Přístup prý umožní pouze Mezinárodnímu výboru Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

inc natoaktual.cz