natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Seriál #nacoNATO: Epizoda 4 - současné působení Aliance, výzvy a nové hrozby

    11. prosince 2022  12:01
    O NATO už pravděpodobně každý alespoň někdy něco slyšel. Co se skrývá za „tajemnou“ zkratkou, vysvětluje populární youtuber Lukefry v původním pětidílném miniseriálu #nacoNATO. Ve čtvrté epizodě vysvětlí, že zdaleka ne každá mise spojenců je nutně o válčení.  

    Seriálem #nacoNATO provází youtuber Lukefry | foto: natoaktual.cz

    Další díl miniseriálu shrnuje, do jakých misí se zapojila Aliance na čtyřech kontinentech světa. Bojovala například i proti somálským pirátům.

    Válčení ovšem není hlavním úkolem každé mise, většinou jde o podporu nebo pomoc dalším partnerům, například s výcvikem armád nebo policejních jednotek. Na co se v takových případech NATO soustředí?

    NATO často působí jako přísná učitelka, která má dozor ve třídě, kde se žáci zrovna poprali. Spojenečtí vojáci totiž mají často za úkol dohlížet na klid zbraní mezi dříve znesvářenými stranami. Což je příklad zemí bývalé Jugoslávie, kde NATO působilo řadu let.

    Spojenci jako celek ovšem také pomáhají při živelných katastrofách a neštěstích, například po zemětřesení v Pákistánu nebo hurikánu v USA. NATO také provozuje takzvaný Air policing ve členských zemích, které si nemohou samy dovolit střeží vlastní vzdušný prostor stíhačkami.

    Seriál #nacoNATO

    Svět se ovšem neustále mění a Aliance musí reagovat a být připravena i na nové a nové hrozby a výzvy. Momentálně kvůli agresivní politice Ruska buduje předsunuté jednotky na svém takzvaném východním křídle.

    A snaží se zabezpečit také například kyberprostor před nájezdy hackerů a útoky na kritickou infrastrukturu. Zkrátka reaguje na vše, co by bezpečnost členů a tedy i obyvatel mohlo ohrožovat. A jak se jí to daří?

    NATO hraje prim v ochraně lidských životů proti přímým hrozbám, ale musí věnovat pozornost i nastupujícím převratným technologiím budoucnosti, rozebírá podrobně v doprovodném podcastu náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný s moderátorkou Alžbětou Kvitovou.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media