Místo teroristů migranti. Námořní operace ve Středomoří se mění

Vydáno 19.05.2016
Takřka šestnáct let hlídkují plavidla NATO ve Středozemním moři v rámci protiteroristické operace. To se nyní zřejmě změní. Aliance zvažuje, že misi zaměří na odhalování pašeráků lidí, kteří přepravují migranty do Evropy.  

Migranti v gumovém členu u evropských břehů | foto: FRONTEXnatoaktual.cz

Severoatlantická aliance uvažuje o změně mandátu námořní operace Active Endeavour ve Středozemním moři.

„Jsme v procesu transformace stávající operace Active Endeavour do širší námořní bezpečnostní operace,“ řekl šéf NATO Jens Stoltenberg během zasedání ministrů zahraničí v Bruselu.

Plavidla nasazená do původně protiteroristické námořní operace spuštěné v říjnu 2001 v reakci na útoky na USA by měly podpořit námořní operaci Sophia Evropské unie. Ta je namířena proti síti pašeráků lidí, kteří ve člunech přivážejí do Evropy migranty především do Itálie.

Alianční plavidla mají získat nově oprávnění ke sledování, průzkumu a dalším akcím na podporu plavidel unijní mise. Návrh prosazuje především Itálie. Plán je součástí širší italské strategie s cílem zabránit migrantům využívat Libyi jako výchozí bod pro cestu do Evropy.

Počítá s tím, že uprchlíci bez nároku na získání azylu budou vráceni z Evropy zpět do svých domovských zemí. Ty ale obdrží finanční pomoc na vybudování přijímacích středisek a reintegraci vrácených uprchlíků do společnosti.

Od roku 2014 dorazilo na lodích do Itálie více než 350 tisíc migrantů z celého světa. Ačkoliv část z nich hledá podle humanitárních organizací azyl na evropském kontinentu oprávněně kvůli konfliktům ve svých domovských zemích, tisíce lidí přijíždějí v poslední době převážně z oblasti subsaharské Afriky. Tu přitom Evropská unie považuje za „dostatečně bezpečnou“ pro návrat.

Aliance je podle Stoltenberga v této záležitosti „v úzkém dialogu s EU“. NATO už letos vyslalo kvůli přílivu uprchlíků flotilu plavidel do Egejského moře, kde předávají informace řecké a turecké pobřežní stráži a unijní agentuře Frontex.

Stoltenberg připomněl, že počty migrantů, kteří se z Turecka dostali do Řecka v poslední době dramaticky poklesly. Podle agentur Frontex až o 90 procent. Do popředí se ale tak dostávají jiné migrační trasy a jednou z nich je právě cesta přes centrální Středomoří.

Americký ministr zahraničí John Kerry později uvedl, že by hlídkování u pobřeží Libye, odkud lodě s migranty do Evropy vyrážejí, mohlo pomoci stabilizovat situaci v oblasti. Plavidla by mohla dohlížet i na zbrojní embargo OSN a tím čelit rostoucímu vlivu takzvanému Islámského státu v regionu. To by však podle diplomatů zřejmě vyžadovalo souhlas Rady bezpečnosti OSN.

„NATO může hrát na moři podpůrnou roli operaci Sophia, aby se zabránilo nelegální migraci a nezákonnému obchodování s lidmi,“ uvedl Kerry s tím, že by alianční lodě neměly bojové úkoly. Avizoval také, že Spojené státy vyšlou jednu bojovou loď do operace NATO v Egejském moři.

inc natoaktual.cz