natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Spojenci připravují zásoby a nouzový plán pro případ další vlny covid-19

    19. června 2020  15:03
    Severoatlantická aliance vytvoří poprvé ve své historii zvláštní nouzový plán pro případ zdravotní krize, jakou v uplynulých měsících představovala pandemie koronaviru. Zároveň NATO vytvoří zásoby zdravotnického materiálu pro okamžitou pomoc a krizový fond pro jeho přepravu či nákup dalšího vybavení.  

    Obří An-225 Mrija v německém Lipsku se zásilkou ochranných masek z Číny | foto: Bundeswehr

    „Stejně jako se spojenci navzájem podporovali během první vlny covid-19, jsme připraveni si navzájem pomoci, pokud udeří druhá vlna pandemie,“ uvedl šéf NATO Jens Stoltenberg po společné videokonferenci ministrů obrany třiceti zemí Aliance.

    Šéfové obrany se dohodli, že poprvé v historii vojenští plánovači sestaví speciální nouzový plán pro případ zdravotní krize podobného typu. „Zdravotnické agentury po celém světě varovaly, že nás může čekat druhá vlna,“ připomněl důvod Stoltenberg.

    Aliance chce proto připravit silnou podporu pro civilní složky v jednotlivých zemích, pokud by se tak skutečně stalo. „Na videokonferenci jsme s aliančními kolegy schválili operační plán pro případnou druhou vlnu pandemie,“ potvrdil na twitteru český ministr obrany Lubomír Metnar.

    10 milionů ochranných masek naráz. Němci povolali největší letoun světa

    NATO vytvoří zásoby zdravotnického materiálu a vybavení, které by v případě další krize mohly zamířit do nejpostiženějších míst. Aliance zatím neuvedla, jak rozsáhlé zásoby budou. Počítá s ochrannými pomůckami, respirátory, vybavením jednotek intenzivní péče a plicními ventilátory.

    Vznikne také speciální krizový fond ve výši několika milionů dolarů, který by posloužil na nákup dalšího vybavení v případě potřeby a přepravu pomoci na místo určení.

    Stoltenberg ocenil, že řada zemí už oznámila své příspěvky - materiální i finanční. „Je to znakem spojenecké jednoty a solidarity,“ dodal s tím, že chce Aliance v tomto ohledu velmi úzce spolupracovat s Evropskou unií a dalšími mezinárodními partnery.

    Cílem podle Stoltenberga je, aby Aliance dokázala v budoucnu rychle reagovat na jakýkoliv druh zdravotní krize. Například neutrální Finsko oznámilo, že se připojí do aliančního programu rychlé letecké mobility. Ten během krize usnadňuje leteckou přepravu zdravotnického materiálu.

    Vrchní velitelství sil NATO po propuknutí pandemie v Evropě aktivovalo pro letouny se zásilkami zdravotnického materiálu nad Evropou takzvané „rychlé trasy“. Letouny s volacími znaky NATO tak měly na nebi přednost a využívaly nejkratší možné trasy bez zbytečných administrativních úkonů.

    Během uplynulých týdnů spojenecké vojenské letouny v rámci aliančního programu krizové spolupráce podnikly přes 350 letů. A právě strategická letecká přeprava se tak ukázala jako bezkonkurenční nástroj, díky němuž byly stovky tun materiálu směrovány rychle a efektivně do zemí, které to naléhavě potřebovaly.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media