natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • NATO posílá evakuační letouny. Umožněte odejít všem, kteří chtějí, vyzývá

    17. srpna 2021  15:46,  aktualizováno  19:46
    Severoatlantická aliance vyzvala hnutí Tálibán, aby umožnilo z Afghánistánu odejít všem lidem, kteří zemi chtějí opustit. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga spojenci v úterý souhlasili s vysláním dalších evakuačních letounů do Kábulu. „Cílem je dostat ohrožené lidí mimo zemi,“ řekl.  

    Šéf NATO Jens Stoltenberg | foto: NATO Photos

    Rychlost, s jakou afghánský stát včetně armády tváří v tvář postupu Tálibánu zkolaboval, byla podle Stoltenberga překvapením. „V Afghánistánu došlo k vojenskému i politickému kolapsu. Afghánská vláda selhala,“ prohlásil šéf NATO po schůzce Severoatlantické rady.

    NATO si z toho podle něj může vzít ponaučení, ale nyní je prvořadým úkolem dostat ohrožené lidi pryč ze země. Řada spojeneckých zemí podle jeho slov souhlasila s vysláním neupřesněného počtu transportních letounů do oblasti, aby mohl být rychle ze země evakuován co nejvyšší možný počet osob. Které země kapacity nabídly, ale neupřesnil.

    Stoltenberg zároveň vyzval hnutí Tálibán, které zemi ovládlo, aby umožnilo odchod ze země všem, kteří o to budou usilovat. Aliance v reakci na zhroucení afghánského režimu pozastavila všechnu podporu afghánské vládě.

    „Ti, kteří nyní přebírají moc, mají odpovědnost zajistit, že mezinárodní teroristé znovu nezískají v zemi útočiště,“ uvedl Stoltenberg. S návratem Tálibánu k moci to podle něj hrozí a Západ proto „musí zůstat ostražitý a vývoj v zemi bedlivé sledovat“.

    Podle šéfa NATO přinejmenším část afghánských bezpečnostních sil bojovala statečně. „Ale nebyli schopni ochránit zemi, protože nakonec samo afghánské politické vedení se nedokázalo Tálibánu postavit a dosáhnout mírového řešení, které Afghánci zoufale chtěli,“ řekl.

    Situace je podle něj nyní extrémně vážná a nepředvídatelná. „Jsem hluboce zarmoucen tím, co v Afghánistánu vidím,“ řekl. NATO se nyní soustředí na zajištění bezpečného odchodu personálu ze spojeneckých a partnerských zemí a Afghánců, kteří jim pomohli.

    Upřesnil, že v zemi zůstává asi 800 civilních pracovníků, kteří se za velmi náročných podmínek snaží zajistit fungování například řízení letového provozu, doplňování paliva a komunikaci.

    „Letiště, stejně jako silnice a hraniční přechody, musí zůstat otevřené,“ vyzval. Tálibán by se měl vyvarovat pomsty.

    Připustil, že rozhodování o ukončení vojenské mise nebylo snadné. „Stáli jsme před vážným dilematem. Buď odejdeme a budeme riskovat, že Tálibán znovu získá kontrolu. Nebo zůstaneme a budeme riskovat obnovení útoků a otevřenou bojovou misi,“ dodal.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media