Svět po covidu. Národní konference otevře nová bezpečnostní témata

Vydáno 21.06.2021
Nová témata ve vztahu k obraně a zajištění bezpečnosti obyvatel České republiky po pandemii koronaviru otevře v úterý v Míčovně Pražského hradu prestižní národní konference “Naše bezpečnost není samozřejmost”.  

Národní konference Naše bezpečnost není samozřejmost v Míčovně Pražského hradu | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Už osmý ročník konference za účasti nejvyšších ústavních činitelů, armádních špiček, šéfů parlamentních politických stran a bezpečnostních expertů se bude věnovat nejen aktuálním otázkám k zajištění obrany ČR a jejího členství v NATO, ale otevře k diskuzi také bezpečnostní aspekty už rok trvající koronavirové krize.

“Pandemie ukázala na celou řadu nových bezpečnostních výzev, ale zároveň potvrdila, že staré hrozby jen tak nezmizely,” uvedl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000, které konferenci organizuje.

Konference: Naše bezpečnost, není samozřejmost

Celý program konference bude možné sledovat v úterý 22. června živě prostřednictvím internetu.

Na konferenci vystoupí premiér Andrej Babiš (ANO), ministři vnitra Jan Hamáček (ČSSD), obrany Lubomír Metnar (za ANO) a zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), předsedové parlamentních politických stran, ale také zahraniční hosté.

Na dálku se živě připojí německá ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauer, osobně na místě bude pak slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Na konferenci zazní též zdravice prezidenta republiky Miloše Zemana.

Mezi experty bude kromě náčelníka generálního štábu Aleše Opaty někdejší šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel nebo František Vrábel, zakladatel datové společnosti Semantic Visions.

“Naše bezpečnost není samozřejmost”, je prestižní českou národní konferencí, na níž se od roku 2014 pravidelně setkávají špičky politické reprezentace a přední bezpečnostní experti. Kromě zhodnocení uplynulého období také vždy nastíní plány na zajišťování obrany a bezpečnosti České republiky.

Už během prvního ročníku konference se podařilo v rámci politického panelu dosáhnout podpisu společné deklarace k zajištění obrany České republiky. Do té doby bezprecedentní dokument podepsali předsedové všech parlamentních stran a hnutí kromě KSČM. Na základě této deklarace pak koaliční strany posléze podepsaly smlouvu o zajištění obrany ČR, kde se zavázaly navýšit obranné výdaje ČR.