natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Seriál #nacoNATO: Epizoda 5: Lidé a technika NATO

    14. prosince 2022  16:20
    O NATO už pravděpodobně každý alespoň někdy něco slyšel. Co se skrývá za „tajemnou“ zkratkou, vysvětluje populární youtuber Lukefry v původním pětidílném miniseriálu #nacoNATO. V závěrečné epizodě se vypraví do terénu a představí techniku zemí NATO a lidi kolem ní.  

    Seriálem #nacoNATO provází youtuber Lukefry | foto: natoaktual.cz

    Co NATO je a k čemu slouží, vysvětloval Lukefry v předchozích čtyřech dílech. Poslední díl miniseriálu je jiný. Ze studia zamíříme do terénu. Přímo na Dnech NATO v Ostravě a Dnech vzdušných sil AČR na mošnovském letišti se podíváme, jak vypadá technika zemí NATO.

    Právě na největší bezpečnostní show v Evropě lze na jednom místě vidět v akci reálné stroje, které spojenci používají.

    Mimochodem, kdyby si Česká Republika chtěla pořídit všechny vojenské stroje, které se během tradičních zářijových Dnů NATO v Ostravě potkají, musela by si na to vyhradit ohromnou částku. Možná i více, než na své armády vydávají totalitní a nedemokratické státy.

    Díky členství v Alianci ovšem všechno nakupovat a provozovat nemusíme, protože se můžeme spolehnout i na techniku našich spojenců. Ostatně v rámci NATO členské země nesdílejí jen zkušenosti nebo informace, ale v rámci řady společných projektů také právě techniku a schopnosti s ní spojené.

    Seriál #nacoNATO

    Podíváme se tak do amerického strategického bombardéru B-52H Stratofortress. Zjistíme, co znamená jeho přezdívka „BUFF“ nebo jaké další stroje vzdušný prostor spojenců chrání?

    Ukážeme si také, kolik techniky se vejde do jednoho z největších transportních letounů C-5M Super Galaxy a proč je vzdušná přeprava klíčovou schopností, která hraje prim nejen při vojenských, ale také humanitárních nebo krizových operacích.

    Podobně jako létající tankery, které slouží pro doplňování paliva dalších letadel přímo ve vzduchu. Což si ostatně přiblížíme během letu strojem A400M Atlas německých vzdušných sil.

    Jak Aliance funguje v praxi a jakou k tomu používá techniku a proč je pro Česko výhodné zapojení do řady společných programů NATO? O praktické spolupráci mezi spojenci v rámci Aliance hovoří v doprovodném podcastu k seriálu zkušení letci Petr Michenka a Jan Susekar s moderátorkou Alžbětou Kvitovou.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media