Na ropná pole útočily Kaddáfího síly, odmítlo NATO obvinění

Vydáno 07.04.2011
Severoatlantická aliance odmítla obvinění Libye, že letouny NATO útočily na ropná naleziště Sarír. Za útoky na ropná zařízení jsou podle velitele spojeneckých operací zodpovědné Kaddáfího jednotky, které se snaží zabránit povstalcům, aby s ropou obchodovali.  







Režim libyjského diktátora Muammara Kaddáfího obvinil Velkou Británii, že její letouny při náletech zasáhly velká ropná pole Sarír. Piloti RAF prý navíc zabili tři příslušníky ostrahy a poškodili potrubí spojující naleziště černého zlata s pobřežním terminálem.

Aliance však podle velitel spojeneckých operací Charlese Boucharda v této oblasti žádné letecké údery neprováděla. "Víme, že Kaddáfího síly v této oblasti několikrát v posledních dnech zaútočily, což mělo za následek minimálně jeden požár na ropných zařízeních v Saríru," reagoval na obvinění kanadský generál.

NATO podle něj postupuje v souladu s mandátem OSN a žádné letecké údery v oblasti kolem ropných polí v Saríru nepodniklo, protože nemělo žádné informace o ohrožení civilního obyvatelstva v této zóně.

"Jediný, kdo je zodpovědný za tento útok, je Kaddáfího režim a víme, že chce překazit, aby se ropa dostala do Tobruku," řekl Bouchard s tím, že jde ze strany libyjského režimu o zoufalý pokus obvinit za vlastní činy NATO.

Zprávy o útocích vládních sil na ropná zařízení přicházejí i od povstalců, kteří chtějí ropu z ovládaných území použít pro financování povstání.

Podle zástupce velitele spojeneckých operací admirála Russella Hardinga byla většina leteckých úderů z posledních pěti dnech namířena na Kaddáfího síly u měst Misuráta a Adžedabíja. Provládní jednotky však začaly používat civilisty jako živé štíty, což údery podle admirála značně komplikuje. To je také důvod, proč řada přímých úderů byla na poslední chvíli zrušena.

NATO přitom čelí kritice ze strany povstalců, že alianční nálety jsou příliš slabé a pomalé. "Budeme útočit na všechny síly, které budou ohrožovat nevinné civilisty," ujistil Harding.

Hlavní boje probíhají nadále u Brigy, kde byly spatřeny desítky povstaleckých vozidel ujíždějících z frontové linie. Ústup začal poté, co si povstalci stěžovali, že letecké údery NATO jsou příliš slabé na to, aby Kaddáfího síly neutralizovaly.

Kaddáfího jednotky ostřelovaly také části města Misuráta, které kontrolují povstalci, včetně přístavu. Ten byl dočasně vyřazen z provozu. Proti Kaddáfího silám zasáhla letadla Severoatlantické aliance.

inc natoaktual.cz