Na východní křídlo NATO může až 1 200 českých vojáků. Proti byla jen SPD

Vydáno 08.09.2022
Poslanci ves středu schválili mandát na působení české armády v zahraničních operacích na další dva roky. Počítá s tím, že Česká republika bude moci kvůli odstrašení Ruska na východní hranici NATO vyslat až 1 200 vojáků. Proti hlasovali jen poslanci SPD.  

Čeští vojáci v Litvě | foto: army.cz

Až 1 200 českých vojáků má v příštích dvou letech působit v rámci posílení obrany východní hranice NATO v Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku.

„Návrh nového mandátu vychází ze zahraničně politických a bezpečnostních priorit České republiky, které jsou výrazně ovlivněny ruskou agresí na Ukrajině. I z tohoto důvodu je prioritou nového mandátu posílení obrany východní hranice NATO,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Plán počítá také s vyčleněním 20 vojáků na ochranu diplomatických zájmů České republiky na Ukrajině, kteří budou moci odcestovat okamžitě po schválení mandátu a budou chránit zastupitelský úřad v Kyjevě.

Vojenské mise podpořilo 141 ze 157 přítomných poslanců. Pro byly všechny vládní strany a také hnutí ANO, proti hlasovali jen poslanci SPD. Senát s vládním návrhem souhlasil už v srpnu.

Celkem by v zahraničních misích mohlo v roce 2023 a 2024 působit až 1 362 vojáků. Náklady na zahraniční působení českých vojáků mají činit ročně zhruba 1,4 miliardy korun.

Plán vojenských misí počítá také s možností krátkodobého pobytu vojáků dalších zemí NATO na českém území v počtu do 800 osob. Neznamená to mandát pro jejich trvalé působení nebo zřízení základny na českém území.

Schválený mandát neobsahuje pokračování českého vojenského angažmá i Iráku a ve výcvikové misi EU v Mali. „Politická situace v těchto zemích je problematická a obtížně předvídatelná,“ konstatovala Černochová.

V případě výcvikové mise v Mali podle ní právě probíhá unijní diskuze o její budoucnosti, ministerstvo obrany situaci průběžně analyzuje a pokud se situace vyjasní nebo pokud se objeví jiné možnosti pro budoucí zapojení v Sahelu či širším regionu západní Afriky a v Iráku, předloží vládě a Parlamentu samostatný návrh letos na podzim.

Co zaznělo ve sněmovně?

Podle poslance Josefa Fleka (STAN) musí Česká Republika řešit nejen Ukrajinu, ale i západní Balkán a relativně novým nebezpečím je již od roku 2013 situace v Sahelu, především v Mali.

„Situace v Mali a Libyi je dána především rozvratem Libye po pádu Muammara Kaddáfího. U těchto protiteroristických misí musíme myslet na bezpečnost a také na to, jak předcházet migračním vlnám,“ uvedl.

Člen sněmovního výboru pro obranu Radovan Vích (SPD) podle svých slov nevidí problém s účastí v misích nebo operacích pod mandátem Rady bezpečnosti OSN, tedy na Sinaji, na Golanských výšinách nebo na místech, kde stále hrozí eskalace lokálního konfliktu, jako je třeba Kosovo nebo Bosna a Hercegovina. Problém poslanci SPD prý nemají ani s vysláním vojáků na Slovensko. Kritizoval však loňské stažení spojenců z Afghánistánu, misi v Mali i nasazení na východní hranici NATO.

„Je dobré se zamyslet, co přesně nám má přinést z hlediska národní bezpečnosti naše angažmá v pobaltských státech… Je jasné, že je třeba efektivně chránit bezpečnost České republiky, zejména v současnosti a v následujících letech,“ prohlásil s tím, že Česko „vojáky v současné době potřebuje v první řadě doma“.

Poslanec Jiří Horák (KDU-ČSL) v reakci na Víchovo vystoupení konstatoval, že právě v Pobaltí spoléhají při obraně na pomoc spojenců z NATO. Apeloval, že například v Lotyšsku se obávají, že by Rusko podobně jako na Ukrajině mohlo do země vyslat vojska na ochranu početné ruskojazyčné menšiny.

„Že i tam se objeví zelení mužíci, kteří budou okupovat východní Lotyšsko. A ve chvíli, kdy vy odmítáte pomáhat těmto našim partnerům, tak mě by zajímalo, kdo nám přijde pomoci nebo jestli nemáme spoléhat na kolektivní obranu, ale máme spoléhat jen na sebe,“ dodal.

Vích mu následně odpověděl slovy, že v sousedství pobaltských republik leží Polsko, které má jednu z největších armád v rámci Evropy. „Takže já myslím, že by to byli případně schopni zvládnout sami,“ řekl.

inc natoaktual.cz