Minuta týdne: test V-1, rezignace Gorbačova i potopení německé chlouby

Vydáno 21.12.2021
Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 20. do 26. prosince, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

20. prosince 1950 byly do pravomocí NATO zahrnuty veškeré oblasti vojenské struktury Západní unie.

Zdroj: natoaktual.cz

21. prosince 1962 souhlasily USA s dodávkami jaderných raket pro britské ponorky. Během třídenního jednání v bahamském Nassau se. na tom dohodli americký prezident John F. Kennedy a britský ministerský předseda Harold Macmillan.

Zdroj: Britannica

22. prosince 2005 se k aliančnímu programu AWACS oficiálně připojilo Maďarsko, čímž doplnilo 14 (v současnosti již 17) členských zemí. Letadla AWACS, která jsou přezdívána také jako „oči NATO ve vzduchu“, jsou vybavena výkonnými technologiemi, zejména těmi radarovými a komunikačními, které umožňují monitorování rozsáhlých oblastí a sdělování zjištěných poznatků spojeneckým velícím centrům na zemi i na moři. Česká republika se k programu přidala 1. ledna 2010.

Zdroje: NATO, vlada.cz

23. prosince 1919 byla spuštěna na vodu loď USS Relief (AH-1) (v překladu „úleva“). Jednalo se o nemocniční loď amerického námořnictva. Šlo o úplně první americkou loď, která byla od kýlu stavěná právě jako nemocniční. To znamená, že nevznikla přestavbou dopravního nebo nákladního plavidla. USS Relief měla kapacitu 500 ležících pacientů a za svoji službu ve 2. světové válce si vysloužila 5 bojových hvězd. Ze služby byla vyřazena 19. července 1946.

Zdroj: USN History

24. prosince 1942 Německo otestovalo „létající bombu“ V-1. První poháněný let s pozemním startem se uskutečnil v německé testovací oblasti Peenemünde. Zbraň patřila mezi takzvané Hitlerovi zázračné zbraně, které měly zvrátit průběh války. Ani navzdory tomu, že bylo odpáleno přes 23 tisíc raket V-1 se Německu tento cíl dosáhnout nepodařilo.

Zdroj: Air Force Magazine

25. prosince 1991 rezignoval Michail Sergejevič Gorbačov na funkci prezidenta Sovětského svazu. Stalo se tak v televizním přenosu. Vzhledem ke skutečnosti, že Sovětský svaz v tom čase existoval de facto už jenom formálně, šlo spíše jen o symbolický krok.

Zdroj: BBC

26. prosince 1943 byl potopen německý křižník Scharnhorst během bitvy u Severního mysu. Do té doby byla tato pýcha německého válečného loďstva obávaným protivníkem Královského námořnictva a konvojů plujících Atlantikem.

Zdroj: iwm.org.uk

jav natoaktual.cz