natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: útok na Nagasaki, olympiáda pod dohledem a rozdělení Berlína

    12. srpna 2021  10:53
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 9. do 15. srpna, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    9. srpna 1945 byla svržena atomová bomba na japonské Nagasaki. Po náletu na Hirošimu, o tři dni dříve, šlo o krok k bezpodmínečné kapitulaci Japonska. Nagasaki představovalo jedno z vojensky významných míst – s velkým námořním přístavem a rozvinutým průmyslem, včetně výroby munice a dalšího vojenského vybavení.

    Zdroj: History.com

    10. srpna 2004 zahájilo NATO radarové hlídky v rámci Olympijských her v Řecku. Na tento účel se využívají alianční letadla AWACS, které poskytují dohled a včasné varování pro obranné účely.

    Zdroj: NATO

    11. srpna 2003 převzalo NATO vedení mise ISAF v Afghánistánu. Jednalo se o první misi Aliance mimo území Evropy a Severní Ameriky. Mise měla za cíl podporu bezpečnostních složek Afghánistánu a zajištění stability země. Skončila v roce 2014, kdy ji nahradila operace Resolut Support - Rozhodná podpora.

    Zdroje: NATO, CFR

    12. srpna 1940 vznikla v Británii 1. československá smíšená brigáda pod velením brigádního generála Bedřicha Neumanna. Kromě samotného výcviku bylo úkolem jednotky zajišťovat strážní službu, ochranu letišť nebo záchranné práce.

    Zdroj: VHÚ

    13. srpna 1961 začala stavba Berlínské zdi. Bariéra rozdělovala dnešní Německou spolkovou republiku na dvě části – západní a východní blok. Začátek demolice zdi v roce 1990 byl pak cestou ke znovusjednocení Německa.

    Zdroj: berlin.de

    14. srpna 2004 byla spuštěna Počáteční výcviková mise NATO v Iráku - Training Implementation Mission. Jejím cílem byla podpora dočasné irácké vlády při obnově země v podobě provádění výcviku ozbrojených složek a ustanovení vztahů mezi iráckou vládou a koaličními partnery.

    Zdroj: natoaktual.cz

    15. srpna 2001 odsouhlasilo NATO vyslání mírových sil do Makedonie. Cílem bylo odzbrojení etnických albánských rebelů a podpora mírového úsilí.

    Zdroj: NY Times

    luc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media