natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: Washingtonská smlouva, rozšiřování a ochrana Pobaltí

    29. března 2021  7:05
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 29. března do 4. dubna, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    29. března 2004 uložilo 7 států listinu o přistoupení u vlády USA a stalo se tak oficiálními členy Severoatlantické aliance. Zástupci Bulharska, Estonska, Lotyšska, Litvy, Rumunska, Slovenska a Slovinska tyto listiny předali do rukou amerického ministra zahraničí Colina Powella.

    Zdroj: NATO

    30. března 2004 začala mise Baltic Air Policing, jejímž cílem je střežit vzdušný prostor Estonska, Lotyšska a Litvy, tedy členských zemí NATO, které nemají své vlastní nadzvukové bojové letouny.

    Zdroj: NATO

    31. března 2005 podepsal generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer při návštěvě Austrálie dohodu o výměně utajovaných informací, čímž připravil prostor pro širší spolupráci mezi Aliancí a Austrálií.

    Zdroj: NATO

    1. dubna 2009 rozšířily řady členů NATO dvě nové země - Chorvatsko a Albánie, o jejichž vstupu do Aliance rozhodl už v dubnu předešlého roku summit v rumunské Bukurešti.

    Zdroj: novinky.cz

    2. dubna 1951 bylo ve francouzském Rocquencourtu založeno vrchní velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE). Vydrželo zde až do roku 1967, kdy bylo sídlo přesunuto do Casteau, Mons v Belgii.

    Zdroj: SHAPE

    4. dubna 1949 byla ve Washingtonu podepsána mezinárodní smlouva, jejímž podpisem vznikla Severoatlantická aliance. Dvanáct zakládajících států se zavázalo, podle Charty OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN. Článek 5 smlouvy pak pojednává o tom, že se smluvní strany dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více zemím bude považován za útok proti všem. Na rozdíl od článku 1 však tento článek neobsahuje žádný závazek a členské státy se jím tak nemusí řídit.

    Zdroje: Ministerstvo obrany ČR

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media