natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: Eisenhower, NATO v Moskvě a mise na Balkáně

    14. prosince 2020  13:40
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 14. do 20. prosince, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    14. prosince 1966 vznikl Výbor pro obranné plánování pro otázky týkající se integrované vojenské struktury NATO, jako například plánovaní kolektivní obrany. Zajímavostí je, že Francie byla ve výboru zastoupena jenom několik měsíců z důvodu její vystoupení z vojenských struktur NATO (mezi roky 1966 a 2009). V roce 2010 byl Výbor rozpuštěn a jeho odpovědnost převzala Severoatlantická rada.

    Zdroj: NATO

    15. prosince 2000 ministři zahraničí členských zemí NATO v Bruselu rozhodli o uspořádaní příštího summitu Aliance v Praze. U zrodu myšlenky zorganizovat tuto vrcholnou schůzku v Praze stál prezident Václav Havel. Pro Českou republika jako nového člena i samotného prezidenta Havla jako angažovaného atlantistu to znamenalo obrovskou výzvu a příležitost.

    Zdroj: NATO

    16. prosince 2002 NATO zahájilo operaci Allied Harmony jako pokračovaní operace Amber Fox v Makedonii.Operaci Aliance schválila na žádost makedonského prezidenta Borise Trajkovského. Prodloužená mise sledovala dva cíle – jednak její operační složky poskytovaly podporu mezinárodním pozorovatelům a pak poradci pomáhali vládě převzít úkol při zajištění bezpečnosti v celé zemi. Severoatlantická rada souhlasila s ukončením mise k 31. březnu 2003, kdy ji převzaly jednotky Evropské unie.

    Zdroj: natoaktual.cz

    17. prosince 1997 bylo dohodnuto zřízení dokumentačního střediska NATO v Moskvě. Jeho úkolem je zvyšování povědomí o vztazích mezi Aliancí a Ruskou federací, který vzešel jako závazek ze Zakládajícího aktu NATO-Rusko. Centrum poskytuje informace, výzkumní a projektovou podporu i přístup k publikacím a dokumentům NATO pro ruské občany a organizace. Jde o jeden ze způsobů, kterým je deklarovaná vzájemná spolupráce NATO a Ruské federace.

    Zdroj: NATO

    18. prosince 1916 skončila jedna z největších bitev první světové války na západním frontu – bitva o Verdun mezi Francií a Německem. Bitva s konečným vítězstvím Francie trvala deset měsíců a kvůli její rozsáhlosti a velikým ztrátám na životech bývá někdy označovaná jako „verdunský mlýnek na maso.“

    Zdroj: History.com

    19. prosince 1950 byl generál Dwight D. Eisenhower jmenován prvním vrchním velitelem spojeneckých sil v Evropě (SACEUR). Pozice vznikla jako reakce na neexistenci integrované vojenské struktury v Evropě, která by dokázala řídit a plánovat obranu západní Evropy. Volba generála Eisenhowera vycházela z jeho zkušeností a respektu získaných zejména během druhé světové války, když vedl spojenecké síly v Evropě.

    Zdroj: SHAPE

    20. prosince 1995 byla zahájená mírová mise Joint Endeavour, neboli IFOR v Bosně a Hercegovině s cílem implementace míru na základě Daytonské dohody. Byla to největší mise, kterou do té doby Aliance zahájila. Zúčastnila se jí také Česká republika (v té době ještě jako nečlenský stát) v počtu kolem 850 osob. Operace byla po místních volbách úspěšně ukončena a nahrazena misí SFOR – takzvanými stabilizačními silami.

    Zdroj: natoaktual.cz, Armáda ČR

    luk natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media