Minuta týdne: bombardování Prahy, ultimátum v Bosně a ochrana olympiády

Vydáno 08.02.2021
Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 8. do 14. února, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

8. února 1995 se Severoatlantická rada rozhodla zahájit dialog s nečlenskými zeměmi z oblasti Středomoří. Byly naplánovány rozhovory s Tuniskem, Marokem, Egyptem,Mauretánií a Izraelem o bezpečnosti a stabilitě v této oblasti. K formátu se později přidaly země jako Alžírsko a Jordánsko a v současnosti se státy setkávají zejména v bilaterálním formátu NATO+1, ale také v multilaterálním NATO+7.

Zdroje: NATO1, NATO2

9. února 1994 vydalo NATO ultimátum pro bosensko-srbské síly. V něm Aliance požadovala, aby do 21. února buď stáhly svou těžkou výzbroj alespoň dvacet kilometrů od Sarajeva a umístily ji pod kontrolu OSN, nebo budou čelit vzdušným úderům NATO. Ultimátum představovalo odvážný nový krok v západní politice vůči Bosně, a protože hrozba vojenské akce se zdála být věrohodná, bosensko-srbské jednotky vyhověly požadavkům NATO. Do poloviny roku ale bylo obléhání obnoveno.

Zdroj: Refworld

10. února 2006 začaly Zimní olympijské hry v Turíně, na kterých se v rámci bezpečnostního zajištění podílela i Severoatlantická aliance poskytnutím letadel na ochranu bezletové zóny nad olympijským stadionem. Olympijské hry trvali do 26. února.

Zdroj: NYTimes

11. února 2004 byly všemi 19 členskými zeměmi NATO finálně ratifikovány přístupové protokoly pro sedm kandidátských států - Bulharsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko - na členství v Alianci. Následně byly listiny uloženy u Ministerstva zahraničí Spojených států, jako depozitáře NATO, a státy generálním tajemníkem vyzvány k přistoupení do Aliance.

Zdroj: NATO

12. února 2020 se Česká republika a Švédsko stávají členy programu Aliance, který kromě jiného umožňuje nákup chytré a speciální munice pro dělostřelectvo.

Zdroj: iDNES.cz

13. února 1999 vyhlásil americký prezident Bill Clinton, že je připraven vyslat až 4 tisíce vojáků do Kosova jako součást mírové mise NATO.

Zdroj: NYTimes

14. února 1945 došlo v rámci druhé světové války k bombardování Prahy. Tato událost byla o to tragičtější, že ji různé historické archivy označují jako následek navigačního omylu. Původně měly být cílem německé Drážďany.

Zdroje: iRozhlas, VHÚ

luk natoaktual.cz