natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: přistání na Měsíci, uznání čs. exilové vlády i smrt Pétaina

    19. července 2021  11:48
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 19. do 25. července, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    20. července 1969 přistála na povrchu Měsíce posádka letu Apollo 11. Její členové Neil Armstrong a Buzz Aldrin byli prvními lidmi, kteří vkročili na mimozemské vesmírné těleso. Tato mise celkově trvala déle než osm dnů a po jejím splnění se posádka úspěšným přistáním v Tichém oceánu dokázala také vrátit na Zem.

    Zdroj: Air and Space

    21. července 1940 Velká Británie s jistými výhradami uznala prozatímní československou exilovou vládu vedenou Msgre. Janem Šrámkem. Edvard Beneš se v exilu ujal funkce prezidenta a systém orgánů tzv. prozatímního státního zřízení ČSR v emigraci doplnila Státní rada a v roce 1942 i Právní rada.

    Zdroj: vlada.cz

    22. července 1943 vstoupila americká 7. armáda pod velením generála Pattona do Palerma. Stalo se tak 12 dní po společném vylodění s britskou 8. armádou, které velel generál Montgomery. K tomuto vylodění došlo na pobřeží Castellazo na jihovýchodním cípu Sicílie.

    Zdroj: BBC

    23. července 1951 zemřel ve vězení ve věku 95 let Phillipe Pétain. Hrdina od Verdunu postupně po Velké válce zastával nejvyšší vojenské funkce a po německém útoku na Francii v roce 1940 byl dokonce jmenován vicepremiérem. Následně po německé okupaci stanul v čele Francouzského státu, který kontroloval přibližně jednu třetinu původního území Francie a s německými okupanty spolupracoval. Po válce Pétain posla za generálem De Gaullem zástupce s nabídkou klidného předání moci. De Gaulle ale nepřijal a Pétain byl následně odsouzen k trestu smrti, který byl zmírněn na doživotí na samotce.

    Zdroj: Britannica

    24. července 2000 se v Bruselu poprvé sešel pracovní výbor EU a NATO na expertní úrovni, který se zabýval bezpečnostními otázkami. Jeho úkolem bylo připravit dohodu mezi oběma organizacemi, na jejímž základě si budou moci bezpečně vyměňovat citlivé informace.

    Zdroj: natoaktual.cz

    25. července 2005 bylo v Bagdádu otevřeno irácké velitelství výcviku a doktrín. Vzniklo za podpory NATO. Jednalo se o zásadní milník ve vývoji iráckých bezpečnostních institucí. Plné operační způsobilosti mělo velitelství podle plánu dosáhnout v roce 2007.

    Zdroj: NATO

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media