Minuta týdne: narození Pasteura, vznik Sovětského svazu a Havel prezidentem

Vydáno 28.12.2021
Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 27. prosince do 2. ledna, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

27. prosince 1822 se narodil francouzský chemik a mikrobiolog Louis Pasteur. Jeho přínos pro vědu je téměř bezprecedentní. Mezi nejzásadnější Pasteurovy objevy patří odhalení, že mikroorganismy způsobují proces fermentace, pasterizace, nebo vakcíny proti antraxu a vzteklině. Louis Pasteur zemřel v roce 1895 ve věku 72 let.

Zdroj: Britannica

28. prosince 1989 byl Alexander Dubček zvolen předsedou federálního shromáždění. V této funkci působil až do roku 1992. V témže roce také tragicky zahynul při autonehodě.

Zdroj: ČT24

29. prosince 1989 byl Václav Havel zvolen prezidentem Československé socialistické republiky. Jako jediný polistopadový prezident byl do funkce prezidenta nakonec zvolen celkem čtyřikrát.

Zdroj: hrad.cz

30. prosince 1922 vzniká Svaz sovětských socialistických republik pod vedením Vladimíra Lenina.

Zdroj: History.com

31. prosince 1945 byla ukončena ratifikace Charty Organizace spojených národů a vstoupila tak v platnost. Charta OSN je ustanovujícím a zároveň hlavním dokumentem této organizace a původně měla 51 signatářských států.

Zdroj: United Nations

1. ledna 1993 se Česká republika stala členem Severoatlantické rady pro spolupráci (NACC). NACC byla založena spojenci 20. prosince 1991 jako fórum pro dialog a spolupráci s bývalými protivníky z Varšavské smlouvy.

Zdroj: NATO, natoaktual.cz

jav natoaktual.cz