natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: chemici na olympiádě, zkáza Hirošimy a začátek Pouštní bouře

    2. srpna 2021  7:24
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 2. do 8. srpna, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    2. srpna 2004 začaly jednotky NATO chránit Olympiádu v řeckých Aténách. Aliance nasadila na pomoc řeckým autoritám se zabezpečením olympijských i paralympijských her část mezinárodního praporu radiační, chemické a biologické ochrany. Operace nesla název „Distinguished games“ (Významné hry) a v čase nasazení byla vedoucím národem mezinárodního praporu Česká republika.

    Zdroj: NATO

    3. srpna 1958 dosáhla první ponorka s jaderným pohonem na světě USS Nautilus významného prvenství. Její posádce vedené Williamem R. Andersonem se podařilo uskutečnit plavbu z Point Barrow na Aljašce do Grónského moře a podeplout tak poprvé v historii Severní pól.

    Zdroj: Britannica

    4. srpna 1704 za svítání zahájila britsko-holandská flotila palbu na Gibraltar. Pod velením admirála George Rookea během pěti hodin vypálila na město na skále přibližně 15 000 dělostřeleckých ran. Toho samého rána se invazní síly s britskou převahou vylodily a bez výrazného odporu Gibraltar obsadily. Odstoupen Velké Británii byl Gibraltar v roce 1713 na základě dohody z Utrechtu.

    Zdroj: Historic-UK

    5. srpna 1914 Německo zaútočilo na opevněné belgické město Liege. Tímto byla narušena belgická neutralita a začala první bitva první světové války. Město Liege, které bylo považováno za nejvíce opevněné město v Evropě, padlo záhy 15. srpna poté, co Němci nasadili nejsilnější zbraně ve svém arzenálu, a to těžká obléhací děla vyrobená v závodech Škoda a Krupps.

    Zdroj: History.com

    6. srpna 1945 USA poprvé použily jadernou zbraň. Letoun B-29 Superfortress pojmenovaný Enola Gay shodil na japonské město Hirošima uranovou pumu. Výbuch o ekvivalentu 15 000 tun TNT okamžitě zabil přibližně 80 000 lidí a zranil dalších 35 000. Dalších 60 000 lidí pak zemřelo do konce roku na fatální následky ozáření.

    Zdroj: History.com

    7. srpna 1990 byla zahájena operace Desert Shield (Pouštní štít) poté, co irácká armáda 2. srpna vtrhla do sousedního Kuvajtu a zemi obsadila. V rámci operace bylo v Saudské Arábii nasazeno více než půl milionu amerických vojáků. OSN poté schválila rezoluci povolující použití vojenských prostředků pro vytlačení irácké armády z Kuvajtu. Operace Pouštní štít poté plynule přešla do operace Desert Storm (Pouštní bouře). Irák byl z Kuvajtu vytlačen za 100 hodin.

    Zdroj: OnThisDay.com

    8. srpna 1945 byla podepsána Londýnská dohoda mezi Spojenými státy americkými, Anglií, Francií a Sovětským svazem. Tato dohoda, která byla výsledkem dvouměsíčního vyjednávání a kompromisů, vytvořila základ pro soudní procesy před mezinárodním trestním tribunálem v Norimberku, kde byli souzeni největší váleční zločinci druhé světové války.

    Zdroj: RobertJacksonCentre.org

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media