natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: Heydrich protektorem, Zimní válka a sjednocení Německa

    30. září 2021  15:50
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 27. září do 3. října, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    27. září 1941 byl  Reinhard Heydrich jmenován zastupujícím říšským protektorem v Čechách a na Moravě. Generál SS a policie se podílel na perzekuci Židů a byl jednou z hlavních tváří holocaustu. O rok později, 27. května 1942 na něj českoslovenští výsadkáři vyslaní z Anglie podnikli atentát, na jehož následky po osmi dnech zemřel. Jako odplatu za jeho smrt zavedli nacisté opatření známá jako druhá heydrichiáda, při kterých povraždili několik tisíc obyvatel Protektorátu.

    Zdroj: Česká televize

    28. září 2009 využila Aliance poprvé své transportní letouny v misi. Šlo o podporu jednotek ISAF v Afghánistánu. První let letounu C-17 Globemaster III z programu SAC (Strategic Airlift Capability) těžkého dopravního křídla operujícího z maďarské základny Pápa doručil materiál a zásoby pro švédské jednotky operující v Afghánistánu. Iniciativa SAC byla spuštěna deseti účastnickými zeměmi v roce 2006, aby naplnila jejich strategické přepravní kapacity.

    Zdroj: NATO

    29. září 1994 se uskutečnilo mimořádné zasedání Rady NATO. Během zasedání došlo ke jmenování nového generálního tajemníka, Belgičana Willyho Claese.

    Zdroj: natoaktual.cz

    30. září 1939 napadl Sovětský svaz Finsko. Začal tak krátký ozbrojený konflikt, který je někdy nazýván jako Zimní válka. Sověti měli nad Finy velkou početní převahu, Finové ale využili promyšlené vojenské strategie a velkého odhodlání svých vojáků a dokázali tak Sovětům dlouhou dobu vzdorovat. V březnu 1940 bylo nakonec Finsko donuceno podepsat mírové smlouvy, podařilo se mu ale zachovat si samostatnost.

    Zdroj: Rozhlas.cz

    1. října 2001 bylo v Táboře otevřeno Mezinárodní středisko civilně-vojenské spolupráce CIMIC (civil-military cooperation) české armády. Středisko slouží k podpoře jednotek NATO při plnění úkolů v krizových oblastech postižených konflikty a zabezpečování spolupráce s tamními obyvateli, orgány státní správy a vládními i nevládními organizacemi.

    Zdroj: natoaktual.cz

    2. října 2000 náčelník generálního štábu Jiří Šedivý odhalil v areálu Vrchního velitelství ozbrojených sil NATO v Evropě (SHAPE) kamennou desku s nápisem Prague avenue. Šedivý pak ve Středisku mládeže v SHAPE otevřel výstavu o Armádě české republiky a zahájil české kulturní dny.

    Zdroj: natoaktual.cz

    3. října 1990 došlo k znovusjednocení Německa. Byl tak završen proces připojení Německé demokratické republiky včetně Východního Berlína ke Spolkové republice Německo.

    Zdroj: Vláda.cz 

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media