Minuta týdne: přihláška do NATO, Maastricht a vpád Sovětů do Maďarska

Vydáno 03.11.2021
Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 1. do 7. listopadu, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

1. listopadu 1993 vstoupila v platnost Maastrichtská smlouva. Formálně nazvaná Smlouva o Evropské unii tvoří základ Evropské unie. Obsahuje nejdůležitější ustanovení ohledně fungování unie. Do současnosti byla několikrát revidována a největší změny přinesla Lisabonská smlouva z roku 2009.

Zdroj: Britannica

2. listopadu 2006 začalo testování nové zpravodajské technologie NATO. Cvičení se účastnilo 14 členských zemí a jeho hlavním účelem bylo odzkoušení nových metod při vedení společných zpravodajských operací.

Zdroj: NATO

3. listopadu 1997 se poprvé schází vládní výbor pro integraci ČR do NATO. Ministr obrany Miloslav Výborný na něm předložil časový harmonogram opatření ministerstva obrany ve vztahu k integraci České republiky do NATO, který se týkal 15 oblastí. Za nejsložitější oblast, která armádu a ministerstvo obrany při začleňování do NATO čekala, Výborný označil personální otázky.

Zdroj: natoaktual.cz

4. listopadu 1956 vstoupila do Maďarska sovětská vojska. Byla to reakce na povstání, ve kterém maďarský premiér slíbil obyvatelům nezávislost a politickou svobodu. Odklon od prosovětské politiky měl zahrnovat i vystoupení z Varšavské smlouvy.

Zdroj: BBC

5. listopadu 1997 Vláda ČR schválila a odeslala dopis o zájmu ČR vstoupit NATO. Šlo o vyvrcholení jednání mezi ČR a Aliancí a zároveň o oficiální přihlášku ke vstupu do organizace.

Zdroj: Hospodářské noviny

6. listopadu 1943 přispěly jednotky čs. samostatné brigády k osvobození Kyjeva. Vojáci byli nasazeni do přímých bojů jako integrální součást sovětské armády. Tři velitelé – A. Sochor, R. Tesařík a J. Buršík – obdrželi titul hrdiny Sovětského svazu.

Zdroj: Vojenský historický ústav, Armáda ČR

7. listopadu 1991 byla přijatá nová strategická koncepce NATO. Její cílem bylo reflektovat změny v bezpečnostním prostředí a potvrdit obecné principy, na kterých je Aliance postavena. Mezi hlavní body tak patřila reflexe nového strategického prostředí, bezpečnostních výzev a rizik, jako i cílů a úkolů Aliance.

Zdroj: NATO

luc natoaktual.cz