Minuta týdne: tragické Lidice, americká jaderná triáda a síly rychlé reakce

Vydáno 08.06.2021
Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 7. do 13. června, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

7. června 2004 bylo ve Varšavě mezi Ukrajinou a NATO podepsáno memorandum o strategické letecké přepravě. Tento akt byl okrajovým tématem neformálních jednání na nejvyšší úrovni. Za Ukrajinu memorandum podepsali tehdejší ministr obrany Jevgenij Marčuk a za Alianci to byl admirál Miguel Fernandez. Spolupráce NATO a Ukrajiny v této oblasti významně navýšila přepravní kapacity Aliance zejména v oblasti nadrozměrných nákladů.

Zdroj: NATO

8. června 1995 podpořili ministři obrany NATO vytvoření mnohonárodních sil rychlé reakce (RRF) pro mírové jednotky OSN v bývalé Jugoslávii, o jejichž vzniku rozhodli 3. června 1995 v Paříži ministři obrany EU a NATO.

Zdroj: natoaktual.cz

9. června 1959 byla na vodu spuštěna první americká balistická ponorka s jaderným pohonem USS George Washington (SSBN-598). Zajímavostí je, že ponorka se původně měla jmenovat USS Scorpion, ale tento úmysl byl během stavby a dodatečných úprav změněn. Zavedením první ponorky, schopné nést a odpalovat jaderné balistické střely, dovršily Spojené státy takzvanou jadernou triádu. To znamená, že kromě schopnosti odpalovat jaderné zbraně ze země a ze vzduchu, získali Američané rovněž schopnost odpalovat je z moře.

Zdroj: The National Museum of American History

10. června 1942 byla nacisty vyhlazena obec Lidice. K tragédii došlo na základě rozkazu K. H. Franka v rámci pomsty za smrt Reinharda Heydricha. Na místě bylo zastřeleno 173 lidických mužů. Ženy a děti byly následně, až na výjimky, převezeny do koncentračních táborů. Proces likvidace pokračoval fyzickým srovnáním obce se zemí. Po válce se do vlasti vrátilo 143 lidických žen a postupně také 17 lidických dětí.

Zdroj: Lidice Memorial

11. – 18. června 2004 se v Českém Krumlově a okolí uskutečnilo alianční cvičení „Collective Effort“. Šlo první cvičení pod taktovkou NATO na území České republiky. Cvičení bylo zaměřeno na interoperabilitu logistických systémů a standardizaci procedur na podporu operací NATO. Účastnilo se ho na 500 vojáků z osmi členských zemí. V roli pozorovatelů se zúčastnily některé nové členské země - Estonsko, Lotyšsko, Litva a také Slovensko.

Zdroj: NATO

12. června 1997 se do plánovacích směrnic NATO, schválených ministerskou Radou pro plánování obrany, poprvé dostaly úkoly, které se netýkaly jenom článku 5 Washingtonské smlouvy, tedy vzájemné obrany členů. Nově tak přibyly úkoly v mírových operacích, plynoucí z nových poslání Aliance.

Zdroj: natoaktual.cz

13. června 2008 se Ukrajina připojila do programu NATO zaměřeného na výměnu dat o situaci ve vzdušném prostoru. Signatářem memoranda byl ukrajinský ministr obrany Jurij Jechanurov. Země o členství v programu zažádala v roce 2006. Po implementaci systému na výměnu těchto dat byla umožněna reciproční a vzájemně výhodná výměna filtrovaných informací o vzdušném prostoru mezi Ukrajinou a NATO.

Zdroj: NATO

jav natoaktual.cz