natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: první světová, konec Korejské války a smlouva o raketách

    26. července 2021  10:50
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 26. července do 1. srpna, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    26. července 2009 podepsala Aliance s Irákem dohodu o výcviku iráckých ozbrojených sil. Dohoda se zaměřila na partnerství, obnovu a posílení řídících struktur. Měla zároveň pomoct k celkovému rozvoji schopností iráckých bezpečnostních sil. V současnosti vede NATO v Iráku misi s cílem budovat kapacity, podporovat úsilí o stabilizaci země a boj proti terorismu.

    Zdroje: NATO (1), NATO (2)

    27. července 1953 byla formálně ukončena Korejská válka. Podepsáním dohody o neútočení bylo z 38. rovnoběžky vytvořeno demilitarizované pásmo. Do současnosti jsou vztahy mezi Severní a Jižní Koreou napjaté. V roce 2018 se lídři dohodli na podepsání mírových smluv.

    Zdroje: On This Day, Lidovky.cz

    28. července 1914 začala I. světová válka. Rakousko-Uhersko vyhlásilo válku Srbsku jako odvetu za atentát na Františka Ferdinanda d’Este v Sarajevu. V první světové válce bojovalo i přes milion vojáků z českých zemí. Českoslovenští legionáři významně přispěli i ke vzniku samostatného Československa. Za den, kdy nastalo příměří, je považován 11. listopad 1918, který je každoročně oslavován také jako Den válečných veteránů.

    Zdroj: iRozhlas

    29. července 2003 se EU a NATO dohodly na společném přístupu k západnímu Balkánu. Dohoda se považuje za klíčový prvek k společnému postupu na ukončení konfliktu a stabilizaci regionu. Zaměřovala se na oblast prevence konfliktů, rozšířený dialog, reformu bezpečnostního a obranného sektoru, či posílení právního státu.

    Zdroj: NATO

    30. července 1419 došlo k takzvané první pražské defenestraci. Událost byla počátkem husitských válek, kdy došlo k vyhození protihusitských představitelů z oken radnice. Předcházelo ji upálení Mistra Jana Husa v roce 1415.

    Zdroj: Deník

    31. července 1991 byla podepsána tzv. smlouva START I. Byla to smlouva o snižování strategických zbraní mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem. Po rozpadu Sovětského svazu byly smluvními stranami nástupnické státy – Rusko, Bělorusko, Ukrajina a Kazachstán. Cílem smlouvy bylo snižování počtu strategických jaderných zbraní, aby se zajistila strategická rovnováha.

    Zdroj: armscontrol.org

    1. srpna 2009 se stal Anders Fogh Rasmussen 12. generálním tajemníkem NATO. Byl prvním bývalým premiérem členské země (Dánsko), který se dostal do této politické funkce.

    Zdroje: natoaktual.cz (1), natoaktual.cz (2)

    luc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media