Minuta týdne: Havlův návrh, sblížení s Ruskem a Češi poprvé ve velení

Vydáno 10.05.2021
Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 10. do 16. května, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

10. května 1990 na zasedání parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku navrhl prezident ČSFR Václav Havel, mimo jiné, postupnou přeměnu NATO a Varšavské smlouvy v nový bezpečnostní systém. Havel přednesl některé návrhy pro celou, takzvanou helsinskou oblast. Zárodkem nového evropského bezpečnostního uspořádání měla podle návrhu být Evropská bezpečnostní komise, jejíž vytvoření navrhovalo rovněž Československo. Za sídlo sekretariátu komise navrhla ČSFR Prahu. Návrhy obsahovaly i časový rozvrh pro konání summitu účastnických států KBSE a pro celoevropskou konferenci Helsinky 2.

Zdroj: natoaktual.cz

11. května 2006 začala v Rusku, pod názvem „Shromáždění NATO–Rusko 2006: Co nás spojuje.“, série veřejných akcí, která trvala až do 26. května. Tyto akce, ze kterých první se odehrála ve Vladivostoku a poslední v Kaliningradu, zahrnovaly semináře, konference, výstavy, debaty a kulturní setkání. Cílem bylo zaujmou expertní i laickou veřejnost a diskutovat a sdílet názory na aktuální příležitosti a prospekty Rady NATO–Rusko.

Zdroj: NATO

12. – 26. května 2000 proběhlo v jihofrancouzském Fréjusu štábní cvičení Cooperative Lantern 2000. Šlo o první cvičení Severoatlantické aliance, do kterého se ve vysokých velitelských funkcích zapojili i čeští vojáci. Plukovník Ivo Zbořil velel jedné ze dvou mnohonárodních brigád a jeho kolegové ze 7. mechanizované brigády v Kroměříži vytvořili zbytek velení.

Zdroj: natoaktual.cz

13. května 2003 se poprvé v historii sešlo všech 19 ambasadorů NATO s jejich ruským protějškem na mítinku Rady NATO–Rusko v Moskvě. Setkání předsedal generální tajemník NATO lord Robertson. Setkání proběhlo téměř rok poté, co byla Rada NATO–Rusko založena na summitu v Římě 28. května 2002. Založení této platformy otevřelo novou kapitolu ve vztazích mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem.

Zdroj: NATO

14. května 2008 podepsalo sedm členských států NATO a ACT (Allied Command Transformation) dokumenty potřebné k formálnímu založení Centra excelence v oblasti Společné kybernetické obrany v estonském Tallinnu. Středisko zajišťuje výzkum a výcvik v oblasti kybernetického boje a v době svého vzniku zahrnovalo třicetičlenný tým, který z poloviny tvořili specialisté ze signatářských zemí (Estonska, Německa, Itálie, Lotyšska, Litvy, Slovenska a Španělska).

Zdroj: NATO

15. května 1918 byla spuštěna historicky první pravidelná linka letecké pošty pod gescí americké vlády. Linka spojovala New York a Washington D.C. se zastávkou ve Philadelphii. Trasa měřila 218 mil a byla obsluhovaná v obou směrech jednou denně, šest dní v týdnu. Zpočátku ji zabezpečovali piloti s letouny armádní letecké služby. Následně ji od 10. srpna převzala samotná pošta s vlastními piloty a letadly.

Zdroj: historynet.com

16. května 1986 NATO oznámilo, že stálí zástupci členských zemí NATO formálně schválili plán USA začlenit do zbrojních a takticko-operačních plánů armád NATO nasazení binárních chemických zbraní.

Zdroj: natoaktual.cz

jav natoaktual.cz