Minuta týdne: Československo ve válce s Japonskem a zrádný Bunel

Vydáno 08.12.2021
Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 6. do 12. prosince, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

6. prosince 1995 adresovalo NATO České republice pozvání k účasti v mnohonárodních jednotkách IFOR.

Zdroj: natoaktual.cz

7. prosince 1941 Japonsko překvapivě napadlo Pearl Harbor na Havajských ostrovech, hlavní základnu americké Pacifické flotily. Během útoku, který trval krátce přes hodinu, bylo zničeno 180 letounů a více než tucet válečných lodí bylo poškozeno, nebo úplně zničeno. Zamýšlený plán na ochromení amerického vlivu v Pacifiku nicméně Japonsku nevyšel. Naopak aktivní vstup Spojených států do války, spojený s masivní mobilizací amerických průmyslových kapacit, v konečném důsledku znamenal jejich porážku Japonského císařství. Letos si připomínáme již 80. výročí této významné události.

Zdroj: Britannica

8. prosince 1941 požádal americký prezident Franklin Delano Roosevelt sněmovnu reprezentantů o vyhlášení války Japonsku v bezprostřední reakci na japonský útok na Pearl Harbor. Ještě v ten dokument podepsal. Hlasováním žádost prošla s pouze jediným hlasem proti. Následně Roosevelt promluvil k americkému lidu v desetiminutovém proslovu, ve kterém útok odsoudil a prohlásil, že nezáleží na tom, jak dlouho to potrvá, ale Amerika nakonec dosáhne absolutního vítězství.

Zdroj: history.com

9. prosince 1941 vstoupila Československá republika do války s Japonskem na základě rozhodnutí československé exilové vlády v Londýně. Stalo se tak pouhý jeden den po tom, co stejný krok oznámily Spojené státy americké.

Zdroj: Ministerstvo zahraničí ČR

10. prosince 1901 byly poprvé v historii uděleny Nobelovy ceny. Stalo se tak při příležitosti pátého výročí úmrtí Alfreda Nobela, který myšlenku udělování pěti cen, v kategoriích chemie, fyzika, literatura, medicína a mír, představil ve své závěti.

Zdroj: Britannica

11. prosince 1961 dorazily do Saigonu první americké vrtulníky na palubě USNS Core.Kontingent čítal 33 vrtulníků typu Vertol H-21C Shawnee a 400 členů leteckého a pozemního personálu k jejich obsluze a údržbě. Jejich primárním úkole byla doprava jihovietnamských vojáků do boje.

Zdroj: history.com

12. prosince 2001 byl odsouzen k pěti letům vězení, z toho ke třem s podmínečným odkladem, bývalý důstojník francouzské armády Pierre-Henri Bunel. Podle pařížského armádního soudu se dopustil zrady, když v roce 1998 předal srbskému agentovi v Bruselu tajné dokumenty týkající se plánovaných útoků NATO na Jugoslávii kvůli krizi v Kosovu.

Zdroj: natoaktual.cz

jav natoaktual.cz