natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Obrana dostane zpátky i zbylých 5 miliard. Nemusí rušit nákupy

    29. března 2021  15:08
    Vláda doslova na poslední chvíli v pondělí schválila vrácení zbylých 5 miliard korun ministerstvu obrany, o které resort přišel na nátlak komunistů při prosincovém schvalování státního rozpočtu. Hrozilo, že obrana muset šetřit na platech vojáků nebo na ně převést peníze z plánovaných investic na modernizaci techniky.  

    Ministr obrany Lubomír Metnar | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Vláda splnila slovo, že do konce března vrátí do obranného rozpočtu veškeré prostředky, které byly na konci minulého roku přesunuty do rozpočtové rezervy,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ten opakovaně pohrozil rezignací, pokud obrana zpět peníze nedostane.

    Vláda v prosinci na nátlak komunistů škrtla obraně 10 miliard korun výměnou za jejich podporu při hlasování o státním rozpočtu jako celku. I přes ujištění vlády a premiéra o rychlém vrácení, dostala obrana zpět jen polovinu. Až do dneška.

    Zbylých 5 miliard bude uvolněno z položky „Vládní rozpočtová rezerva“, kapitoly Všeobecná pokladní správa. Rozpočet na obranu pro letošní rok tak bude činit 85,4 miliardy korun, jak vláda původně plánovala.

    Armáda musí kanibalizovat obrněnce ze skladů, nákup nových je znovu ohrožen

    „Boj s koronavirem ukazuje, jak moc je armáda důležitá. Ze všech stran na vojáky slyším chválu. Bylo by proto nefér šetřit právě na nich,“ konstatoval Metnar.

    Podle mluvčího ministerstva Jakuba Fajnora budou prostředky z přesunutých 5 miliard korun využity na platy a zákonem stanovené příplatky pro vojáky a na pokrytí běžných výdajů, jako jsou opravy techniky, náhradní díly, pohonné hmoty nebo posílení rozpočtu vojenských nemocnic v souvislosti s covid-19.

    Navýšení rozpočtu tak umožní obraně pokračovat v plnění úkolů vyplývajících z vládou dříve schválených koncepčních a dalších dokumentů a také mimořádných úkolů spojených s nasazením vojáků a se zapojením vojenských zdravotnických zařízení při řešení aktuální koronavirové pandemie.

    Česko se ve výdajích na obranu polepšilo. Přesto je v NATO sedmé od konce

    Pokud by vláda sumu neuvolnila, hrozilo, že obrana bude muset na platech vojáků šetřit a poté požádat o přesun financí určených na investice. Ohrožena tak byla nejen klíčová zakázka na nákup 210 nových pásových obrněnců (BVP) za 50 miliard korun, ale také řada dalších dílčích projektů.

    Armáda totiž v uplynulých měsících brala peníze na sociální a zdravotní pojištění a na zvláštní příplatek pro vojáky z běžných výdajů. Naposledy jí by jí takto vystačily peníze ještě v dubnu. Pak by se již musely převádět peníze určené na investiční výdaje, tedy na modernizaci techniky a vybavení.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media