natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Maskáče budou. Šlechtová odsouhlasila nákup uniforem za půl miliardy

    29. května 2018  15:56
    Ministerstvo obrany nakoupí v následujících letech pro vojáky polní uniformy za bezmála půl miliardy korun. Tři typy stejnokrojů vzor 95 včetně letních polních uniforem se zeleným a béžovým potiskem budou dodávat dvě firmy. V minulosti byly vojenské sklady často prázdné a vojáci si výstroj kupovali i sami.  

    Čeští vojáci v afghánském Bagrámu | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Zajištění výstroje pro vojáky od začátku patří mezi mé hlavní priority. Po polní obuvi nebo balistických přilbách nyní následují tolik potřebné maskáče,“ uvedla ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Na jednání svého kolegia souhlasila s podpisem smluv v souhrnné hodnotě 463 milionů korun včetně DPH.

    Za sumu se dá pořídit až 150 tisíc souprav (blůza a kalhoty) a 40 tisíc kabátů.

    Společnosti Koutný Prostějov a Tropner Praha mají podle nich v letech 2018 až 2021 dodávat vojákům polní uniformy vzor 95 a letní stejnokroje vzor 95 se zeleným a béžovým potiskem. Ten nosí například vojáci v misích v Afghánistánu, Mali nebo Iráku. Ještě letos chce přitom obrana nakoupit stejnokroje minimálně za 61 milionů korun.

    Ministryně chce plné sklady

    Kolegium ministryně podle mluvčího ministerstva Jana Pejška zároveň souhlasilo se zahájením zadávacího řízení u několika dalších zakázek. Například na pořízení kontejnerových nakladačů, polních sanitek nebo kontejnerů na pohonné hmoty. Předtím koncem dubna ministerstvo rozhodlo o nákupu balistických přileb a několika druhů polních bot v hodnotě přes miliardu korun.

    Obrana nakupuje. Vojákům pořídí přilby a boty za miliardu

    Jen do konce letošního roku by mělo být dodáno 4 tisíce přileb. Proti původním předpokladům se ministerstvu povedlo dokonce vyjednat mnohem výhodnější cenu. Původně měly být helmy dodány za cenu 20 tisíc korun za kus. Nakonec ale obrana nakupuje za zhruba 8.500 korun za kus.

    Ministerstvo obrany se snaží zlepšit situaci z minulých let, kdy byly sklady prázdné a vojáci si mnohdy výstroj kupovali sami. Každý z nich má přitom ročně nárok na dvě uniformy zdarma. Šlechtová před časem po cestách za vojáky do misí v Afghánistánu a Iráku avizovala, že chce mít plné výstrojní sklady, aby „vojáci nemuseli do armyshopů“.

    Právě „maskáče“, představující ten nejzákladnější „spotřební“ materiál, byly dosud dlouhodobým problémem, na který si vojáci, ministerstvo ale i výrobci stěžovali. Vojáci jich neměli k dispozici dost, ministerstvo rušilo výběrová řízení kvůli kvalitě a výrobci si zase stěžovali, že vojsko na vzor uniforem stanovilo příliš náročné normy, které není nikdo schopen stoprocentně splnit.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media