Čeští vojáci v Mali najeli vozidlem na výbušninu. Všichni jsou v pořádku

Vydáno 19.06.2021
Vozidlo českých vojáků, nasazených v protiteroristické operaci Takuba v africkém Mali, najelo v sobotu dopoledne na výbušninu. Všichni vojáci jsou v pořádku, žádný z nich není zraněný, potvrdilo velení armády s tím, že kvůli povaze jejich mise nebude sdělovat další podrobnosti.  

Čeští vojáci se na Libavé připravují na misi v africkém Mali. (Obličeje vojáků byly z bezpečnostních důvodů počítačově upraveny) | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

„V sobotu 19. června v dopoledních hodinách najelo české vojenské vozidlo při plnění operačního úkolu mise Takuba na výbušninu. Všichni vojáci jsou v pořádku bez zranění. Další informace s ohledem na druh mise nebudeme sdělovat,“ uvedla Armáda ČR na Twitteru.

Zhruba šedesátka příslušníků elitní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova od jara malijským vojákům nejen radí a pomáhá s výcvikem, ale doprovází je i do bojových operací. A nejen na území Mali, ale případně také v Nigeru a Čadu.

Uskupení operace Takuba zapadá do širší mise francouzských sil, které v zemi operují od roku 2014 a zaměřují se na boj proti islámským radikálům.

V bývalé francouzské kolonii operuje hned celá řada ozbrojených skupin. Mezi nejnebezpečnější patří Ansar Dine, Boko Haram, Murábitún nebo Al-Káida v islámském Maghribu.

Dalších téměř 80 českých vojáků je zapojeno do výcvikové mise Evropské unie EUTM, čtyři čeští důstojníci pak působí v mírové misi OSN (MINUSMA).

KOMENTÁŘ: Traoré, Touré, junta. Armáda má v Mali unikátní vliv

Situaci v neklidné zemi stěžuje skutečnost, že na konci května proběhl v Mali další vojenský převrat, za posledních devět měsíců už druhý.

Poté, co maliská vojenská junta kvůli neshodám ohledně složení nové vlády nechala zatknout prezidenta a premiéra, francouzský prezident Emmanuel Macron varoval, že Francie z Mali stáhne své vojáky, pokud politická nestabilita v této africké zemi povede k větší islamistické radikalizaci.

Počátkem června pak Macron oznámil, že v nejbližších měsících se začne z operace Barkhane stahovat část francouzských vojáků a celou misi čeká reorganizace.

Současné vedení ale země potvrdilo, že chce dodržet plán na vypsání voleb a předání moci zvolenému vedení. Všechny zahraniční mise v zemi tak pokračují.

inc natoaktual.cz