Češi chtějí příští rok znovu velet výcvikové misi v Mali

Vydáno 11.03.2021
Česká republika chce v druhé polovině příštího roku znovu velet výcvikové misi Evropské unie v africkém Mali. Po jednání s představiteli Koalice pro Sahel to ve středu potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar.  

Výcviková mise EU v Mali | foto: Armáda ČR

„Stabilita v této oblasti je důležitá. Z hlediska boje proti terorismu i nelegální migraci. My veleli loni sedm měsíců v misi EU v Mali a máme ambici to zopakovat v roce 2022,“ uvedl Metnar (za ANO) po středeční videokonferenci s představiteli zemí takzvané Koalice pro Sahel.

Ta vznikla vloni v lednu z podnětu Francie a jejím cílem je koordinovat aktivity svých členů ať už jde o boj proti terorismu či podporu státních institucí a rozvojových projektů v regionu.

Podle Metnara je oblast afrického Sahelu je pro ČR z hlediska zahraničně-politických priorit klíčovým regionem a to včetně nasazení ozbrojených sil. Bezpečnostní situace v pásu zemí Sahelu zůstává nadále vážná. V Mali, Burkině Faso, Nigeru či Čadu bylo v průběhu loňského roku při útocích radikálních islamistických skupin zabito odhadem několik stovek civilistů a členů bezpečnostních složek.

Francie ve spolupráci s ozbrojenými silami svých operačních partnerů na druhou stranu zaznamenala množství úspěchů v boji proti terorismu: podařilo zabít či zajmout asi 500 džihádistů. Do vojenských akcí je kromě Francie a ČR zapojeno dalších čtrnáct evropských států, USA a Kanada.

Vedle toho region trpí politickou a sociální nestabilitou, jež nyní umocňuje pandemie covid-19.

„Proto je vedle zvyšování bezpečí v regionu nutné také setrvale pracovat na zlepšení politické stability, ekonomického rozvoje a všeobecně kvality života obyvatel v zemích Sahelu,“ uvedl Metnar.

Pandemie i vojenský převrat. Češi poprvé veleli celé misi a obstáli

Čeští vojáci veleli výcvikové misi EUTM v Mali od loňského června. Historicky poprvé tak veleli celé zahraniční misi a řídili na 700 vojáků z třiadvaceti zemí. V neklidné zemi obstáli. A to i navzdory dvěma vlnám pandemie koronaviru a vojenskému státnímu převratu.

Ve výcvikové misi EU působí češi už od roku 2013, aktuálně je to 81 vojáků a to v hlavním městě Bamaku a ve výcvikovém středisku v Koulikoro. V misi OSN MINUSMA jsou pak dlouhodobě nasazeni čtyři důstojníci ve štábech mise.

Kromě toho vyslala ČR do země nově jednotku speciálních sil. Zhruba šedesátka příslušníků elitní 601. skupiny speciálních sil z Prostějova má malijským vojákům nejen radit a pomáhat s výcvikem, ale doprovázet je i do bojových operací. A nejen na území Mali, ale případně také v Nigeru a Čadu.

„V únoru jsme úspěšně dokončili proces přípravy na zapojení do úkolového uskupení Takuba. Naši vojáci začali plnit operační úkoly v rámci francouzsko-českého úkolového uskupení,“ potvrdil Metnar s tím, že další vojáci budou působit ve velitelských strukturách.

Podle Metnara by operace měly přinést hmatatelné výsledky v boji proti džihádistům a stát se důležitým pilířem mezinárodního zapojení do boje proti terorismu v oblasti Sahelu

„Teroristy se nám sice podařilo oslabit, ale i nadále jsou aktivní a představují nebezpečí pro nás pro všechny. Na dosavadní úspěchy je tak potřeba navázat ještě intenzivnější snahou a odhodláním,“ dodal.

inc natoaktual.cz