natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Češi poprvé velí zahraniční misi. Půl roku povedou jednotky v Mali

    12. června 2020  18:38
    Česká republika se poprvé v historii ujala velení celé zahraniční vojenské mise. Půl roku bude český generál František Ridzák řídit na 700 vojáků výcvikové mise Evropské unie v africkém Mali. Doposud Češi před lety veleli pouze mezinárodní brigádě v Kosovu.  

    Malijští vojáci s kulometem M2HB | foto: Martin Borovička (AČR)

    Češi v pátek převzali velení od Portugalců. Novému veliteli mise Františku Ridzákovi předal prapor při slavnostním ceremoniálu na velitelství v Bamaku jeho portugalský předchůdce Jõao Boga Ribeiro.

    „Vnímám to jako opravdové privilegium, že budu velet této prestižní misi. Je to pro mě i naši zemi velká čest,“ uvedl Ridzák.

    Česká republika tak poprvé velí celé zahraniční misi. Dosud čeští vojáci jen v roce 2006 veleli mezinárodní brigádě v Kosovu. Nyní však budou půl roku řídit na 700 vojáků výcvikové mise z třiadvaceti zemí.

    Podle ministra obrany Lubomíra Metnara jde významný milník a ocenění české armády. „Vím, že nejen z hlediska kulturního, ale i geografického, tento úkol není jednoduchý, ale vy, jako perfektní profesionál a tým, který je v Mali s vámi, tento úkol splníte bezezbytku,“ řekl novému veliteli v telefonickém hovoru ministr obrany Lubomír Metnar.

    Jádro výcvikové mise v Mali tvoří čtyřicet Čechů. Nejedná se jen o vojáky, v misi působí i tři civilní odborníci – politický poradce, poradkyně pro lidská práva a genderové záležitosti a soudní znalec v oboru francouzského jazyka.

    Vojáci, kteří budou sloužit na velitelství, byli vybráni z útvarů napříč celou armádou. Členy týmu jsou například zdravotníci, vojenský lékař, vojenský veterinář, specialisté na výcvik, právník, finanční specialista nebo tiskový mluvčí. V týmu je celkem sedmnáct důstojníků, kteří ovládají anglický i francouzský jazyk. Ve velení mise jsou celkem tři ženy.

    Mise EU v Mali je nebojová, zaměřená na výcvik, vzdělávání a poradenství. Cvičí vojáky ozbrojených sil, kteří jsou pod kontrolou legitimní malijské vlády. Je rozmístěná v jihozápadní části Mali.

    Rada Evropské unie letos popáté misi prodloužila, a to až do roku 2024. Rozšířila její mandát a navýšila počty personálu i rozpočet. Mise tak bude moci, prostřednictvím vojenského poradenství, výcviku a odborného vedení, poskytovat vojenskou pomoc nejen po celém území Mali, ale i v ostatních státech skupiny G5 Sahel, s prioritou pro Burkina Faso a Niger.

    V současnoti je ale výcvik malijských jednotek dočasně pozastaven kvůli pandemii nového koronaviru.

    Češi v Mali doposud chránili velitelství mise EU v hlavním městě Bamaku, doprovázeli VIP osoby a eskorty a podíleli se na výcviku malijských vojáků a ochraně výcvikové základny v nedalekém Koulikoru.

    Kromě toho se ale také podílejí na dlouhodobých výjezdech na stovky kilometrů daleko. Takzvané kombinované vojensko-poradní týmy českých vojáků jsou při nich vysílány klidně na čtyři až osm týdnů ze základny do odlehlých končin země.

    V neklidné zemi operuje řada islamistických teroristických skupin, z nichž nejvýznamnější jsou Ansar Dine, Boko Haram, Murábitún nebo Al-Káida v islámském Maghribu. V bývalé francouzské kolonii proto od roku 2013 působí kromě vojáků Evropské unie více než 10 tisíc členů mírových sil OSN z různých zemí.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media