LOM zmodernizuje armádní a policejní vrtulníky pro Severní Makedonii

Vydáno 12.05.2021
Modernizaci a generální opravy čtyř armádních a policejních vrtulníků Mi-8 a Mi-17 bude pro Severní Makedonii zajišťovat český státní podnik LOM Praha. Memorandum o zakázce ve Skopje podepsal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).  

Vrtulník Mi-8/17 ozbrojených sil Severní Makedonie | foto: arm.mil.mk

Zakázka bude prvním velkým projektem pro AMOS - nově založenou agenturu pro mezivládní obrannou spolupráci. “Půjde o smlouvu na mezivládní úrovni. Je to první velký úkol pro naši novou agenturu,” konstatoval Metnar.

Severomakedonská armáda má v současnosti zhruba 8 500 vojáků. Páteř výzbroje tvoří pestrá směsice obrněných vozidel a tanků ruské, německé, řecké a americké výroby. Země nemá vlastní nadzvukové letectvo.

AMOS umožní českým firmám prodávat vojenský materiál na mezivládní úrovni

Papírově má armáda 4 transportní stroje Mi-8/17, 6 bitevníků Mi-24 a 4 cvičné stroje Bell 206. Policejní vrtulníková jednotka pak disponuje třemi stroji Mi-17 a dvěma modernějšími americkými vrtulníky Bell.

“Předpoklad nasunutí prvních dvou strojů Mi do Prahy je ještě během letošního roku,” uvedl ředitel LOM Praha Jiří Protiva.

Metnar v Severní Makedonii v úterý jednal o bilaterálních vztazích a spolupráci v rámci NATO.

“Severní Makedonie je pro Českou republiku velmi důležitým partnerem. V loňském roce se podařilo úspěšně dokončit proces jejího vstupu do NATO a podporujeme i vstup země do Evropské unie,” dodal Metnar.

Modernizace a generální oprava vrtulníků má být podle něj důležitým milníkem vzájemné spolupráce.

Už loni česká vláda schválila finanční dar 5 milionů korun na nákup protichemického ochranného vybavení pro severomakedonské ozbrojené síly. Další prostředky chce Česko svému spojenci věnovat na zajištění ochrany utajovaných informací podle standardů NATO.

Inc natoaktual.cz