natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Litva žádá americké vojáky natrvalo kvůli ruské hrozbě. Pentagon to zváží

    18. prosince 2021  9:40,  aktualizováno  12:40
    Pentagon je kvůli ruským hrozbám připraven v případě politického rozhodnutí dodatečně posílit americkou vojenskou přítomnost na takzvaném východním křídle NATO. O stálou přítomnost amerických vojáků v Pobaltí požádala Litva. Obává se masivní koncentrace ruských bojových jednotek u hranic s Ukrajinou.  

    Američtí výsadkáři ve výcvikovém centru v bavorském Grafenwöhru | foto: NATO Photos

    „V regionu máme spoustu sil. Některé z nich jsou stálé, některé rotační… pokud dojde k invazi, další invazi, a pokud někteří naši spojenci v NATO požádají o dodatečné síly nebo rotační prvky, budeme pozitivně nakloněni to zvážit,“ uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

    Jak dodal, americké ministerstvo obrany ale nemá v tuto chvíli žádné konkrétní oznámení o nějakém novém posilování stávajících amerických jednotek.

    Kirby na pátečním brífinku podotkl, že Spojené státy nadále situaci na rusko-ukrajinských hranicích sledují. K žádné zásadní změně tam podle něj nedošlo. „Nezaznamenali jsme žádné významné změny v postavení ruských sil seskupených kolem ukrajinské hranice. Jsou tam stále ve velkém počtu,“ dodal.

    Podle Washingtonu i NATO shromažďuje Moskva u ukrajinských hranic desetitisíce vojáků připravených na možnou invazi. Kreml to však opakovaně popírá. V pátek Moskva zveřejnila návrhy dvou dokumentů s bezpečnostními zárukami, jež požaduje od USA a NATO.

    Požaduje především, aby se Aliance zavázala, že nepřijme za člena Ukrajinu a že upustí od vojenských aktivit na Ukrajině, ve východní Evropě, na Kavkaze a ve Střední Asii.

    Americký prezident Joe Biden avizoval, že by USA v případě další ruské agrese uvalily společně se spojeneckými zeměmi vůči režimu ruského prezidenta Vladimira Putina sankce, „jaké ještě neviděl“.

    A spojencům z východního křídla NATO nabídl prezident Biden možné nasazení dodatečných kapacit v regionu. Litevský prezident Gitanas Nauséda už požádal o stálou přítomnost amerických vojáků v Pobaltí.

    „Rusko samo opakovaně překročilo západní červené linie. Nyní musíme mluvit o společné a důrazné reakci na mobilizaci ruských jednotek na ukrajinské hranici. Samotná diplomatická opatření k odstrašení Ruska stačit nebudou,“ prohlásil litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas. Trvalá americká přítomnost v zemi by podle něj byla zásadním faktorem pro odstrašení Ruska od případných dalších vojenských akcí.

    Odstrašení v Pobaltí zajišťují čtyři prapory

    Severoatlantická aliance se už v roce 2016 v reakci na ruskou anexi ukrajinského Krymu rozhodla posílit své východní křídlo rozmístěním čtyř vícenárodních praporů v Polsku, Estonsku, Litvě a Lotyšsku.

    Dohromady je v těchto praporech kolem 5 000 příslušníků armád dvou desítek členských zemí. Čeští vojáci jsou přítomni v Litvě, kde aktuálně zajišťují pozemní protivzdušnou obranu, a v Lotyšsku, kde od července působí ženisté.

    Polský prezident Andrzej Duda před týdnem požádal spojence o zvýšení počtu vojáků u východních hranic NATO v souvislosti s ruskou aktivitou poblíž ukrajinského území.

    Podobně hodnotí současnou situaci i další státy regionu. „Vidíme, že agresivní postoj Ruska se jen prohlubuje a pokračující eskalace je vážnou hrozbou pro bezpečnost Ukrajiny i Evropy jako celku,“ uvedl estonský ministr obrany Kalle Laanet. Posílení odstrašujícího a obranného postoje spojeneckých sil je podle něj důležité pro případ, že by situace v regionu měla eskalovat. Za klíčovou označil jednotu a podporu Ukrajině.

    Na tom se v pátek shodli i ministři obrany takzvané seversko-baltské skupiny (Nordic-Baltic - NB8) sdružující Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Dánsko, Finsko, Island, Norsko a Švédsko.

    „Veřejná prohlášení Ruska ukazují, že jeho apetit roste a že se snaží diktovat podmínky a požadavky pro celou Alianci. To je naprosto nepřijatelné,““ konstatoval po jednání náměstek litevského ministra obrany Margiris Abukevičius.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media