Lipavský si předvolal ruského vyslance, úřad vyzývá Čechy k opuštění Ruska

Vydáno 03.10.2022
Kvůli ruské nezákonné anexi Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti si český ministr zahraničí Jan Lipavský nechal v pondělí předvolat ruského velvyslance. Ministerstvo zároveň aktualizovalo výzvu pro české občany, aby opustili Rusko.  

Ministerstvo zahraničních věcí, Černínský palác | foto: MZV

Ruského velvyslance jsem nechal předvolat kvůli flagrantnímu porušování mezinárodního práva a ilegální anexi území Ukrajiny. Dali jsme jasně najevo, že zločinnou agresi a sprostou krádež území nebudeme tolerovat,“ uvedl šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Náměstek pro Evropu Jaroslav Kurfürst odpoledne ruskému vyslanci Alexandru Zmejevskému sdělil, že Česko nezákonnou anexi Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti zásadně odsuzuje, neuznává ji a neuzná ji ani v budoucnu.

„Oblasti jsou nedílnou součástí Ukrajiny a jsou ilegálně okupovány ruskými jednotkami,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo.

Kurfürst ruskému vyslanci zdůraznil plnou podporu suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny v rámci mezinárodně uznávaných hranic a odsoudil také kroky Ruska v podobě vyhlášení mobilizace a hrozeb použitím zbraní hromadného ničení. Rusko má podle Kurfürsta okamžitě ukončit válku a stáhnout svá vojska z území Ukrajiny.

Bezpečnost v Rusku se může zhoršit

Ministerstvo zahraničí zároveň aktualizovalo své oznámení k výzvě českých občanů, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Výzva k opuštění země platí už od února.

Podle ministerstva může zhoršení bezpečnosti nastat zejména pro občany států Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO).

Čeští občané, kteří se v Rusku zdržují nebo tam dlouhodobě žijí, by se měli registrovat v cestovatelském systému Drozd. Pokud se rozhodnou v zemi zůstat, mají dbát maximální opatrnosti, sledovat důvěryhodná média a mít připravený plán pro opuštění Ruska v případě nouze.

Čeští občané, kteří zároveň mají i ruské občanství, by pak měli mít podle úřadu po vyhlášení částečné mobilizace na paměti, že jsou ruskými orgány vnímáni primárně jako tamní občané. „Zastupitelský úřad ČR v Moskvě jim nemůže zajistit plnohodnotnou konzulární ochranu,“ uvedlo ministerstvo.

Vzhledem k protiruským sankcím také v zemi nefungují mezinárodní platební karty vydané v Česku, tudíž před případnými nezbytnými cestami do Ruska měli čeští občané disponovat dostatečnou hotovostí.

„Z důvodu opakovaných nepokojů a demonstrací, zejména ve větších městech, dbejte zvýšené opatrnosti a takovým shromážděním se vyhýbejte. Na ulicích lze potkat častěji policejní hlídky, které mohou kontrolovat vaši totožnost, mějte své doklady vždy s sebou,“ varuje ministerstvo.

Letecký prostor EU je pro dopravce z Ruska uzavřen, tím pádem jsou přerušeny některé spoje ze země a do ní. Podle ministerstva lze stále koupit letenky z Ruska například do Arménie, Ázerbájdžánu, Egypta, Kazachstánu, Spojených arabských emirátů, Srbska, Turecka a dalších mimoevropských zemí.

inc natoaktual.cz