Letouny ničí v Libyi desítky cílů, spojenci hledají posily

Vydáno 15.04.2011
Několik desítek cílů zničily letouny NATO během posledních náletů na pozice jednotek libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Aliance ale stále hledá mezi členskými zeměmi posily, které by umožnily zintenzivnit údery a vyslyšet tak volání libyjských povstalců.  

Spojenci zřejmě vyslyší naléhání Británie a Francie, aby se do operací zapojilo více členských zemí a především, aby další členské státy poskytly letouny schopné přesných úderů. Vyplývá to ze schůzky ministrů zahraničí v Berlíně. Vojenští velitele Aliance před schůzkou naznačili, že potřebují ještě asi desítku letounů.

"Máme náznaky, že státy poskytnou to, co je potřeba... Doufám, že budeme mít potřebná aktiva velmi brzy," řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Ministři zahraničí Aliance ve čtvrtek souhlasili s pokračováním všech vojenských operací v Libyi tak dlouho, dokud to bude zapotřebí. Z 28 členských zemí se útoků účastní jen Francie, Británie, Kanada, Belgie, Norsko a Dánsko. Zapojení do náletů proti Kaddáfího vojskům přislíbilo Španělsko.

Například Itálie, o které se předpokládalo, že by mohla poskytnout další letouny, ale dala jasně najevo, že své stíhačky do přímých úderů proti Kaddáfího jednotkám nenasadí. V současnosti nad Libyí operuje 8 italských letounů, ale slouží pouze pro průzkum. "Současný stav bude pokračovat, neuvažovali jsme o změně," konstatoval italský ministr obrany Ignazio La Russa.

Libyjské vládní síly opět zaútočily na povstaleckou Misurátu a zabily nejméně osm lidí. Čtvrteční raketový útok na město si vyžádal 23 obětí. Libyjští rebelové opakovaně žádají o další letecké údery. Říkají, že jim hrozí masakr, protože Kaddáfího jednotky zasypávají město dělostřeleckou palbou.

"Všichni jsme zoufale znepokojeni rozsahem civilních ztrát způsobených Kaddáfího silami v Misurátě. NATO dělá vše, co může," prohlásil britský šéf diplomacie William Hague.

Podle libyjské televize byla při náletech NATO zasažena Azízíja a Syrta. Přestřelky mezi Kaddáfího oddíly a povstalci jsou hlášeny rovněž z Adžedábíje. V Syrtě v posledních hodinách letouny NATO zničily 9 bunkrů a muničních skladů a dva obrněné vozy. Poblíž hranic s Tuniskem pak jeden radar a protiletadlový raketový systém SA-3. U Misuráty byly zničeny tři bunkry a vrtulník. V hlavním libyjském městě Tripolisu alianční letouny zasáhly dvě muniční skladiště, radarové stanoviště a tank.

Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga se v Berlíně ministři NATO i EU vyslovili pro svržení Kaddáfího. Schwarzenberg citovaný agenturou ČTK uvedl, že v Berlíně "jasně zaznělo..., že nejde už jenom o ochranu obyvatelstva, nýbrž o odstranění pana plukovníka Kaddáfího".

Barack Obama, David Cameron a Nicolas Sarkozy ve společném prohlášení uvedli, že ponechat u moci Kaddáfího, který nepřestává zabíjet vlastní lidi, by bylo zradou na Libyjcích. Francie a Británie by nicméně chtěly rozšířit vojenské útoky na logistická centra a centra velení Kaddáfího sil. Vyzbrojovat libyjskou opozici nechtějí.

Před použitím "nadměrné vojenské síly" v Libyi varovalo Rusko. Moskva zároveň vyzvala k politickému řešení konfliktu. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova povede masivnější vojenská kampaň ze strany Západu "k dalším obětem z řad civilistů".

Naopak k bojům proti NATO i Kaddáfímu burcuje na videozáznamu muž číslo dva teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí. Řekl, že by se k bojům v Libyi měli připojit muslimové celé severní Afriky. Přispějí tak ke svržení Kaddáfího a nastolení islámského státu v Libyi.

inc natoaktual.cz