natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Letecká přehlídka v Ostravě slibuje ikonu studené války, bombardér B-52

    26. července 2011  11:02
    Legendární americký strategický bombardér B-52H Stratofortress se po roce zřejmě vrátí do Česka. Létající monstrum by opět mělo být jedním z hlavních lákadel připravovaných záříjových Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil Armády České republiky.  
    Když loni 15. září dosedl více než dvousettunový obr o rozpětí 56 metrů na ostravské letiště, bylo to vůbec první přistání tohoto typu na území Česka a v celé střední Evropě a jedna z mála prezentací strategického bombardéru v Evropě. Trvalo tři roky, než se podařilo organizátorům Dnů NATO v Ostravě účast zajistit.

    Dny NATO v Ostravě
    Dny NATO v Ostravě a Dny vzdušných sil Armády České republiky jsou ojedinělou nekomerční přehlídkou, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, Vězeňská služba a další složky. Letošní Dny NATO proběhnou od 24. do 25. září. Loni akci navštívilo 185 tisíc lidí. - více informací na oficiálních stránkách www.natodays.cz

    Legendární stroj pak na mošnovské letiště přilákal rekordních 185 tisíc diváků.

    Letos organizátoři největší akce svého druhu počítají s velmi významnou účastí rezervních sil amerického letectva - U.S. Air Force Reserve. A USAFR plánují návrat legendárního strategického bombardéru B-52H Stratofortress. Stoprocentně bude účast B-52 potvrzena v srpnu. "Doufáme, že nenastanou žádné vážné a nečekané komplikace," řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které akci organizuje.

    Americká strana podle něj už potvrdila účast letounu C-130H2 Hercules ze základny v Niagara Falls, který pomůže s organizačním zajištěním účasti B-52. Na mošnovské letiště dopraví speciální tažnou tyč nutnou pro přemisťování bombardéru po letišti.

    "V bývalém východním bloku představuje účast B-52H stále velké lákadlo i výzvu pro organizátory. Zejména z důvodu striktních požadavků na délku vzletové a přistávací dráhy, její nosnost a také na rozměry pojížděcích drah je její účast možná pouze na několika akcích," konstatoval Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví+Kosmonautika.

    Ostrava v elitním klubu
    Dny NATO v Ostravě a Dny vzdušných sil Armády České republiky navíc osobně navštíví generálmajor Craig Neil Gourley, zástupce velitele US Air Force Reserve Command. "Návštěvy generála Gourleyho si velmi vážíme, je pro nás velká pocta, že naši akci osobně navštíví, a svědčí o významu, který americké letectvo naší akci přikládá," řekl Pavlačík.

    Loňská účast bombardéru B-52 v Ostravě byla teprve třetí veřejnou prezentací tohoto stroje na území bývalé Varšavské smlouvy. Do té doby jej mohli spatřit pouze návštěvníci leteckých show v Moskvě a Berlíně.

    Ostrava se tak zařadila do exkluzivního klubu předních evropských přehlídek, kterých se B-52 účastní opakovaně. "Více méně pravidelně je v Evropě možné B-52H vídat pouze na show ve skotském Leuchars a britském Fairfordu, který však čas od času využívají posádky amerických strategických bombardérů jako svou předsunutou základnu na evropském kontinentě. Na východ od Berlína se B-52 ve statické ukázce opakovaně představila pouze na aerosalonu v Moskvě, v letošním roce je plánován pouze průlet na airshow v polské Radomi," řekl Čadil.

    Létající obr v obležení
    Loňskou účast B-52 na Dnech NATO v Ostravě si nepochvalovali jen návštěvníci a organizátoři, ale i samotná posádka letounu, která byla velice příjemně překvapena jak kvalitou akce, tak i programem, který pro ni organizátoři připravili. Jejich letoun byl přitom po oba dny doslova v obležení diváků.

    "Právě na základě loňského úspěchu jsme začali s našimi kolegy ze základny v Barksdale jednat o možnostech opakované účasti a velmi si vážíme, že se vrací zpět, což před rokem opravdu nikdo nečekal," dodal Pavlačík.

    Americký bombardér se tak stane dominantou letecké statiky. "V minulém roce posádka umožnila návštěvníkům prohlídku pumovnic, předpokládáme, že nejinak tomu bude i letos. Rovněž opět plánujeme setkání s piloty tohoto legendárního letounu v rámci doprovodného programu v ostravském Domě knihy Librex," upozornil Pavlačík.

    Mezi hlavní lákadla budou bezpochyby také patřit hned dvě špičkové vojenské letecké akrobatické skupiny. Po pěti letech se na mošnovské letiště vrátí legendární The Red Arrows britského Královského letectva. Další hvězdou budou akrobaté Turkish Stars, kteří se v ČR předvedou poprvé.

    B-52H Stratofortress
    První prototyp vzlétl v roce 1952. Původně byl určen k bombardování nepřítele z vysokých výšek. Stroj od firmy Boeing má délku přes 49 metrů a rozpětí více než 56 metrů. Unese až 31 tun různé munice. Vybaven je osmi motory Pratt & Whitney TF33-P-3/103 a létá vysokou podzvukovou rychlostí 0,86 Mach. Do výzbroje patří mimo jiné i jaderné zbraně - v době studené války tyto stroje neustále držely jadernou pohotovost pro případ nutnosti okamžité jaderné odvety. Z celkových 744 vyrobených kusů zůstává ve službě v americkém letectvu ještě 90 těchto strojů. O vyřazení B-52 ze služby se zatím neuvažuje. Naopak americké vzdušné síly plánují provoz těchto letounů díky jejich spolehlivosti až do roku 2040 či 2045.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media