natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Létající nosorožec zůstane kvůli úsporám v obraně na zemi

    30. srpna 2011  14:09
    Tradiční společné cvičení britské a české armády Flying Rhino (Létající nosorožec) se letos neuskuteční. Důvodem jsou armádní úspory. Jedny z největších vojenských manévrů v Česku každoročně sloužily k výcviku leteckých návodčích.  
    "Na základě rozhodnutí ozbrojených sil Velké Británie byl v letošním roce změněn formát společného cvičení," potvrdil Zdeněk Zeman z velitelství Společných sil. Důvodem jsou úsporná opatření. "Aktivity spojené s reálnou činností vojsk na území České republiky byly zrušeny," dodal.

    Návodčí
    Jednotka leteckých návodčích (FAC - Forward Air Control) vznikla v české armádě teprve před pár lety a patří mezi ty elitní. Tváře, totožnost i počet návodčích armáda tají. Prestižní výcvik získali v Británii. Při skutečném bojovém nasazení návodčí rozhodují o tom, zda letecká munice dopadne přesně na zaměřený cíl. Slouží doslova jako oči pilotů. Jejich úkolem je často nepozorovaně proniknout i hluboko do týlu nepřítele, najít cíl a zaměřit ho. Podobně jako agenti často používají civilní převlek, musí se umět orientovat v neznámé zemi i splynout s tamějšími lidmi.

    Cvičení se mělo uskutečnit na území České republiky od 19. do 30. září. Místo toho se čeští vojáci v omezené míře zapojí pouze do štábního cvičení Rhino Staff v Německu.

    Flying Rhino slouží od roku 2003 především k výcviku předsunutých leteckých návodčích, kteří v bojových misích navádějí letouny na cíle ke zničení.

    Čeští návodčí v současnosti působí v misi v Afghánistánu. Cílem každoročního britsko-českého cvičení je udržet nebo zvýšit bojovou kvalifikaci návodčích a procvičit navádění na pozemní cíle.

    Kvůli tomu se manévrů účastní i dělostřelectvo. Flying Rhino je navíc příležitostí, kdy mají čeští letci možnost vyzkoušet laserem naváděné pumy, jak tomu bylo poprvé před dvěma roky.

    Loni se do manévrů zapojily desítky letounů a tři tisícovky vojáků, především z Británie a Česka. Kromě dvou ročníků se manévry odehrávaly vždy na 22. základně letectva Sedlec-Vícenice u Náměště nad Oslavou.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media