natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Kvůli nákaze na palubě letadlové lodi rezignoval šéf amerického námořnictva

    8. dubna 2020  8:30
    Kvůli sporům o řešení nákazy novým koronavirem na letadlové lodi USS Theodore Roosevelt rezignoval úřadující náměstek amerického ministra obrany pro námořnictvo Thomas Modly. Ostrou kritiku si vysloužil odvoláním kapitána lodi, který po vypuknutí nákazy na palubě žádal mimo posloupnost velení dopisem Pentagon o pomoc.  

    Americká letadlová loď USS Theodore Roosevelt | foto: DVIIDS

    Modlyho rezignaci oznámil ministr obrany Mark Esper s tím, že úřadující náměstek pro námořnictvo skončil na vlastní žádost.

    FOTOGRAFIE

    Letadlová loď USS Theodore Roosevelt
    Americká letadlová loď USS Theodore Roosevelt
    Americká letadlová loď USS Theodore Roosevelt
    Americká letadlová loď USS Theodore Roosevelt

    „Dnes ráno jsem přijal rezignaci náměstka Modly. Odstoupil z vlastní vůle dohody, když upřednostnil námořnictvo a námořníky před svou osobou a USS Theodore Roosevelt a námořnictvo jako instituce se mohou posunout kupředu,“ uvedl Esper.

    Podle něj je jedním z klíčových úkolů dostat letadlovou loď zpět na moře. O rezignaci uvědomil Bílý dům a prezident Donald Trump okamžitě na doporučení navrhl na Modlyho místo dosavadního náměstka pro armádu (pozemní síly) Jima McPhersona. Každá ze složek amerických ozbrojených sil má v Pentagonu vlastní organizační strukturu a ministerstvo obrany je zastřešuje a řídí.

    Nákaza se na palubu letadlové lodi dostala pravděpodobně při nedávné zastávce ve Vietnamu. Na Guamu kotví od 27. března. Kapitán lodi Brett Crozier se pak 30. března obrátil na Pentagon s dopisem o pomoc se zamezením šíření nákazy s doporučením, že je nutné poslat do karantény většinu posádky, kterou je třeba evakuovat, protože na letadlové lodi k tomu není kvůli stísněným podmínkám adekvátní prostor.

    Náměstek Modly kvůli dopisu, který se záhy dostal do médií, ale zbavil Croziera velení s tím, že šířil paniku a nedodržel posloupnost velení.

    Námořnictvo zbavilo velení kapitána letadlové lodi. Kvůli nákaze žádal o pomoc

    Letadlová loď Roosevelt s více jak 5 tisíci námořníky je nejvážnějším ohniskem nákazy v rámci celého amerického námořnictva. K dnešnímu dni bylo otestováno na nový koronavirus 79 procent členů posádky, pozitivní testy mělo 230 námořníků. V pondělí to bylo 155. U 2 027 námořníků byly testy negativní, přes 1 200 námořníků je v hotelech na břehu v karanténě. Žádný člen posádky nemusel být hospitalizován.

    Celkově velení amerického námořnictva eviduje 661 případů onemocnění COVID-19 a 2 příslušníci námořnictva zemřeli. Globálně je přitom po celém světě ve službě na 90 amerických plavidel. Na žádném dalším se nákaza nepotvrdila.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media