Na Slovensku se zřítil vojenský letoun L-39, piloti jsou v pořádku

Vydáno 10.10.2018
Mezi Sliačí a Kováčovou na středním Slovensku se ve středu odpoledne zřítil cvičný vojenský letoun L-39 Albatros. Podle ministerstva obrany se oběma pilotům podařilo z letounu katapultovat a jsou v pořádku. Za havárií je podle prvních informací výpadek motoru.  

Havárie letounu L-39 Albatros u Sliače 10. října 2018 | foto: MOSR

K havárii došlo zhruba ve 14:07. Oba piloti se stačili před dopadem stroje na zem katapultovat. Byli převezeni do nemocnice, ale jsou v pořádku. Letoun dopadl na louce do v neobydlené oblasti mezi Sliačí a Kováčovou, potvrdilo slovenské ministerstvo obrany.

Na podvečerní mimořádné tiskové konference ministr obrany Peter Gajdoš potvrdil, že oba piloti byli z nemocnice propuštěni do domácího léčení. Šlo o zkušené letce první třídy. „Chci zdůraznit, že šlo o zkušené vycvičené piloty, kteří v dané situaci zareagovali tak, jak měli. Nejdůležitější je, že jsou živí a mimo ohrožení života,“ řekl ministr obrany Peter Gajdoš.

Jak doplnil náčelník Generálního štábu Daniel Zmeko, o nehodě byli okamžitě informováni rodinní příslušníci, kterým byla nabídnuta pomoc ze strany resortu a ozbrojených sil. Genmjr.

Podle velitele vzdušných sil Lubomíra Svobody se letci katapultovali kvůli vysazení motoru letounu. „A samozřejmě důležité je, že letadlo nasměrovali mimo obydlenou oblast,“ dodal.

Příčina letecké nehody se nadále vyšetřuje. Až do jeho ukončení velitel letectva nařídil pozastavit lety všech letounů L-39 Albatros. Zřícený stroj byl vyroben v roce 1989.

Letoun L-39 Albatros s dílen českého výrobce Aero Vodochody lze považovat za nejrozšířenější cvičných letoun světa. Od konce šedesátých let bylo vyrobeno přes 3 tisíc kusů a v provozu jich zůstává asi 650. Letouny sloužily dohromady v šedesátce zemí. Používá je i řada špičkových aerobatických týmů.

inc natoaktual.cz