natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • NATO shromáždí data o koronaviru, chce vytvořit komplexní pandemický plán

    17. dubna 2020  20:21
    Vrchní velitelství NATO chce shromáždit všechna dostupná data o novém koronaviru a vytvořit pro případné další krize komplexní pandemický plán. Podle amerického generála Toda Wolterse má odrážet dostupné možnosti, jak s pomocí vojenských kapacit přispět k zabránění šíření nemocí a ochránit zdraví obyvatelstva.  

    Vrchní velitel sil NATO americký generál Tod Wolters | foto: SHAPE

    „Shromáždíme všechna fakta a zajistíme propojení naších plánovačů, aby dohromady hledali způsoby, jak můžeme z vojenské perspektivy být nápomocnější směrem k obyvatelstvu,“ uvedl vrchní velitel sil NATO Tod Wolters během čtvrtečního virtuálního brífinku.

    Plán podle něj musí zohledňovat nejen primární úkol aliančních sil, tedy obranu a účinné odstrašení, ale také zdravotní hlediska obyvatelstva. „Budou k tomu existovat tisíce a tisíce vstupů a my chceme, aby byl plán komplexní,“ dodal.

    NATO zesílí vojenskou pomoc proti koronaviru i dezinformacím

    Předpokládá, že politické vedení NATO pravděpodobně zadá vojenským strukturám detailní přezkoumání a analýzu všech kroků, které by v případě další podobné zdravotní krize spojenci mohli udělat.

    Wolters během brífinku upozornil, že šíření nového koronaviru nijak neovlivnilo akceschopnost aliančních jednotek ani operace a mise, které NATO zajišťuje.

    Připomněl, že naopak Aliance navíc hraje důležitou roli při pomoci civilním orgánům se zvládáním krize v jednotlivých zemích. Jmenoval koordinaci vzájemné pomoci mezi spojenci i zajištění transportu zásilek zdravotnického materiálu a ochranného vybavení.

    Americký generál se vyhnul odpovědi ruské agentury TASS, zda Aliance zváží údajnou výzvu Moskvy, aby Rusko i NATO během koronavirové krize výrazně omezili počet a rozsah vojenských cvičení. „Zůstáváme úzce zaměřeni na zachování naší schopnosti přiměřeného odstrašení a účinné obrany,“ řekl.

    Aliance se ohradila vůči ruským dezinformacím týkajícím se koronaviru

    Některá připravovaná cvičení musela být podle něj zrušena či značně omezena. U jiných, jako například rozsáhlé cvičení BALTOPS v Baltském moři a v Polsku, které se má uskutečnit v červnu a červenci, běží přípravy podle plánu. Pokud podle Wolterse některé ze cvičení nelze uskutečnit v co nejširší možné míře, bude omezeno nebo odloženo či případně zrušeno.

    Ministři obrany NATO se tento týden dohodli, státy Aliance poskytnou další vojenské kapacity využitelné pro boj proti šíření koronaviru. Opírat se budou především o letecké přepravní kapacity a zásilky zdravotnického materiálu a ochranného vybavení. Koordinací je pověřen právě Tod Wolters.

    Během uplynulých pár týdnů spojenecké vojenské letouny v rámci aliančního programu krizové spolupráce podnikly už přes 100 letů převážně se zdravotnickými vybavením.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media