natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Dezinfekce dokončena. Letadlová loď se po nákaze chystá znovu do služby

    11. května 2020  16:22
    Americká letadlová loď USS Theodore Roosevelt se po nákaze posádky koronavirem chystá pomalu znovu do služby na moři. Od konce března, kdy plavidlo zakotvilo na Guamu, bylo onemocnění COVID-19 prokázáno u pětiny z více jak 5 tisíc členů posádky. Jeden z námořníků nemoci podlehl. Loď už prošla kompletní dezinfekcí a z pevniny se postupně vrací evakuovaná posádka.  

    Americká letadlová loď USS Theodore Roosevelt | foto: DVIIDS

    Z lodi bylo počátkem dubna evakuováno na ostrov Guam přes 4 tisíce členů posádky letadlové lodi. Velení pacifické flotily nyní souhlasilo s postupným návratem na palubu.

    Podmínkou jsou dva po sobě negativní testy na přítomnost koronaviru.

    Na letadlové lodi zůstávalo jen zhruba 700 lidí. Během dubna prováděli kompletní dezinfekci celého plavidla a zajišťovali nutný provoz zbraňových systémů, letounů a především dvou jaderných reaktorů, které plavidlo pohání.

    „Svět se s tímto virem bude chvíli potýkat. Musíme teď jednat, myslet a pracovat jinak. Operace na palubě musíme přizpůsobit tak, abychom v budoucnu byli pro tuto neviditelnou hrozbu těžším cílem,“ uvedl velitel americké pacifické flotily admirál John Aquilino.

    Kdy by letadlová loď měla znovu vyplout na moře ale neupřesnil. Obecně se očekává, že to bude během několika následujících týdnů. Povinnou karanténou musí projít právě ještě personál, který zajišťoval chod lodi a její dezinfekci.

    Nákaza se na palubu letadlové lodi dostala pravděpodobně při březnové zastávce ve Vietnamu. Kapitán Brett Crozier se po zakotvení na Guamu 30. března obrátil na Pentagon e-mailem o pomoc se zamezením šíření nákazy s doporučením, že je nutné poslat do karantény většinu posádky a evakuovat ji z lodi s tím, že „námořníci nemusejí umírat“.

    Znění dopisu ale uniklo do médií a náměstek ministra obrany pro námořnictvo Thomas Modly kapitána zbavil velení. V té době byla nákaza prokázána u 114 členů posádky. Modly obvinil Croziera z šíření paniky a nedodržení posloupnosti velení. Sklidil však za to ostrou vlnu kritiky a sám o pár dní později rezignoval.

    Námořnictvo je podle údajů Pentagonu koronavirem zasaženo nejvíce ze všech složek amerických ozbrojených sil. Celkově námořnictvo registruje 2 741 případů nákazy, z toho přes 1 100 na letadlové lodi USS Theodore Roosevelt, kde jeden člen posádky na následky koronaviru zemřel. Více jak polovina nakažených napříč námořnictvem se už vyléčila.

    Podle admirála Aquilina představovalo zvládnutí šíření nákazy na letadlové lodi ohromný logistický proces. Od evakuace na ostrov, zajištění ubytování na americké základně i v hotelích, přes zásobování a zdravotnickou péči až po zajištění ochranných prostředků a dezinfekci lodi. Námořní pěchota také na ostrově vybudovala polní nemocnici.

    „Námořníci z letadlové lodi Theodore Roosevelt jsou nejzkušenějšími veterány v boji proti tomuto viru,“ konstatoval velitel štábu flotily James Honea s tím, že velení na lodi už připravuje po čerstvých zkušenostech specializované plány, jak se s takovou krizí v budoucnu vypořádat i například během mise na moři.

    Pentagon vzhledem k situaci v prohlášení ujistil, že i přes šíření nákazy a dočasnému „odstavení“ letadlové lodi Theodore Roosevelt nebyly nijak omezeny operační aktivity amerického námořnictva. V nasazení je hned šest dalších letadlových lodí včetně dvou nejmodernějších - USS Ronald Reagan a USS Gerald R. Ford.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media