natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Za medaili z olympiády nemusejí korejští sportovci na vojnu

    1. srpna 2021  8:07
    Získáš olympijskou medaili a nemusíš na vojnu. Pro mladé jihokorejské sportovce platí toto pravidlo i na letních hrách v Tokiu. Tlak a motivace zároveň. Zacinkání jakéhokoliv cenného kovu a osmnáctiměsíční náročné službě v armádě se vyhnou.  

    Jihokorejské tanky K2 | foto: Wikimedia

    Především kvůli nevyzpytatelnému severnímu sousedovi platí v Jižní Koreji stále povinná vojenská služba na 18 měsíců pro všechny mladé muže, kteří splňují podmínky k odvodu.

    K tvrdému výcviku s pověstným drilem i skandály kvůli ponižování a šikaně musí bez výjimek nastoupit před dovršením osmadvacátého roku. Pro většinu z vrcholových sportovců přitom znamená nástup na vojnu nejen nepohodlí, ale také nemožnost věnovat se zvolenému sportu, vypadnutí z tréninkového a závodního tempa a mnohdy konec profesionální sportovní kariéry.

    „Trochu jsem ztratil cit pro hraní golfu. Pořád umím švihnout, ale dalo by se říct, že jsem zapomněl, jak golf hrát,“ popsal pro agenturu AP svůj návrat ke sportu po vojenské službě korejský golfista Sang-mun Bae. Před nástupem na vojnu vyhrál dvakrát PGA Tour. Teď je až na chvostu první tisícovky nejlepších golfistů.

    Jihokorejská vláda přitom už před lety začala pro nadějné sportovce v tomto ohledu aplikovat velmi motivační nabídku.

    Zisk medaile je jediným způsobem, jak se vojenské službě vyhnout. Z olympiády stačí jakákoliv medaile, ale třeba z Asijských her musí být zlatá. Prominutí služby si předtím například vysloužil národní fotbalový tým za semifinále na mistrovství světa v roce 2002.

    Konkrétně v případě golfistů, jejichž olympijským turnaj vrcholí v neděli 1. srpna, o faktickou “propustku z armády” bojují dva mladí Korejci - Sungjae Im (23 let) a Si Woo Kim (26 let).

    Podobné problémy jako sportovci mají kvůli povinné vojně například i populární hvězdy korejského showbyznysu. Pro zpěváka na vrcholu kariéry znamená 18 měsíců vojny takřka zaručené odsouzení k zapomenutí. Své o tom ví například chlapecká skupina BTS.

    Na sklonku roku jejím členům a dalším umělcům svitla určitá naděje, když jihokorejský parlament odhlasoval změnu zákona, podle níž mohou za významné zásluhy o prezentaci země požádat mladí umělci až o dvouletý odklad. Změna zákona byla navržena jen krátce poté, co právě skupina BTS uspěla na americkém trhu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media