Americké konvoje projedou Českem. Zamíří do Maďarska na cvičení NATO

Vydáno 12.05.2021
Na 600 amerických vojáků se 190 vozidly postupně projede od soboty 22. května do středy 26. května v několika konvojích přes území Česka. Z Německa zamíří na cvičení Saber Guardian v Maďarsku. Nazpět se budou Američané vracet v červnu.  

Konvoj americké armády během cesty „Dragoon Ride“ v Lotyšsku | foto: Latvijas Armija

“Armáda České republiky americkým jednotkám poskytne logistickou podporu,” potvrdila Magdalena Dvořáková z Generálního štábu.

Průjezd konvojů bude koordinován ve spolupráci s Policií České republiky, Vojenskou policií a ředitelstvím silnic a dálnic tak, aby konvoje nijak neomezovaly běžný silniční provoz.

Přesuny konvojů amerických armádních vozidel jsou proto plánovány od 19 večer do 6 ráno. Vojenská policie v součinnosti s Policií ČR bude doprovázet všechny skupiny konvojů.

“Preventivně jsou naplánovány objízdné trasy a alternativní místa k odpočinku a na přespání,” uvedla Dvořáková.

Trasa amerických konvojů

  • Konvoje vjedou do České republiky přes hraniční přechod Rozvadov a po dálnici D5 pojedou na odpočinkové stanoviště Ostrov u Stříbra. Stanoviště je určené k odpočinku jednotek a úpravě rozestupů mezi skupinami. 
  • Odtud pojedou skupiny vozidel po D5 na Pražský okruh a pak po dálnici D1 na silnici 1. třídy I/38 do Rančířova. Vojáci přespí v posádce Rančířov, kde prapor podpory nasaditelných sil ve spolupráci s 14. plukem logistické podpory postavil pro tyto účely stanové městečko. 
  • Další den pak konvoje pokračují směr Jihlava po silnici I/38 na D1 do Brna a po dálnici D2 na hraniční přechod Břeclav.
  • Stejná trasa v opačném gardu má platit i pro návrat jednotek zpět ze cvičení do Německa. Ten je naplánován od 12. do 16. června.

Tři konvoje pojedou ve skupinách

Americké jednotky budou rozděleny do celkem tří konvojů po třech až čtyřech skupinách. V každé skupině bude od 10 do 20 kusů kolové techniky.

Každý konvoj na území České republiky stráví maximálně 48 hodin a bude přejíždět s denním odstupem. “Skupiny vozidel budou mít mezi s sebou hodinové rozestupy tak, aby byla zajištěna bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a minimální narušení plynulosti běžného silničního provozu,” informovala Dvořáková.

Konvoje se budou řídit podle českých dopravních předpisů a upraví svou rychlost v případě delší nebo širší vojenské techniky. Pro nepřetržitý monitoring dopravní situace během přesunů policie dočasně zřídí své operační pracoviště u Agentury logistiky ve Staré Boleslavi.

Američané budou testování na covid

Americké jednotky budou dodržovat veškerá platná nařízení a omezení vydaná v souvislosti s epidemiologickou situací v České republice. Vojáci před vjezdem do České republiky budou testováni. Většina z nich už je také naočkována.

USA znovu zkouší obranu Evropy. Loňský test překazila pandemie covidu

Na odpočinkových stanovištích budou mít vojáci jednotlivých skupin konvojů oddělené stany a hygienická zázemí.

Každý konvoj bude mít vlastní zdravotníky a na hranicích a v Rančířově jim bude k dispozici český zdravotnický personál. Kvůli výskytu afrického moru prasat v Maďarsku, odkud se budou americké jednotky posléze vracet v červnu, byla přijata i veterinární opatření.

Češi zajistí logistickou podporu

Přejezdy amerických jednotek přes na cvičení probíhají pravidelně od roku 2015. Cvičení Saber Guardian, spadající do série rozsáhlých cvičení Defender Europe 21, má prověřit připravenost a součinnost mezi aliančními a partnerskými armádami a jednotkami USA.

Cvičení se účastní přes 13 tisíc vojáků z 16 různých zemí. České armáda se zapojí jako logistická podpora tranzitní země. Pro projíždějící jednotky postaví stanový tábor, zabezpečí tankování techniky a doprovodnou logistiku a zdravotnickou službu. 

Část logistické podpory zabezpečí nově vznikající prapor podpory nasaditelných sil z Rakovníka.

inc natoaktual.cz