natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Konvertoplán Osprey přistál v Ostravě, čeká ho evropská premiéra

    19. září 2014  11:17
    Americký konvertoplán CV-22B Osprey dosedl na mošnovském letišti. Evropská veřejná premiéra tohoto stroje bude jedním z hlavních lákadel víkendových Dnů NATO & Dnů Vzdušných sil AČR.  

    Americký konvertoplán CV-22B Osprey na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Jde o stroj unikátní koncepce, který není ve výzbroji žádné jiné armády. Kombinuje přednosti vrtulníku a klasického dopravního letounu. Díky překlopným motorům dokáže startovat a přistávat jako vrtulník, cestovní rychlost však má podstatně vyšší, srovnatelnou s turbovrtulovými dopravními letouny.

    Dny NATO v Ostravě

    Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky proběhne 20.- 21. září. Vstup na akci je zdarma. Je to ojedinělá nekomerční přehlídka, na které mohou návštěvníci vidět vedle nejmodernější armádní techniky také to nejlepší, co má k dispozici policie, hasiči, záchranná služba, celníci, Vězeňská služba a další složky. Loni akci navštívilo 145 tisíc diváků.

    Více informací na oficiálních stránkách www.natodays.cz

    Tyto schopnosti mu umožňují rychle operovat ve složitých geografických podmínkách, což jej předurčuje například pro využití speciálními jednotkami.

    "Už jsme s tím několikrát setkal, poprvé v Afghánistánu, kde tyto letouny americké armády operují už delší dobu, a samozřejmě také na cvičeních, jichž se zúčastňují naše jednotky," řekl zástupce velitele českých vzdušných sil Jaromír Šebesta.

    Stroj bude na mošnovském letišti k vidění jen v sobotu mezi statickými i dynamickými ukázkami. Pak musí odletět kvůli operačním potřebám.

    „Jsem opravdu velmi rád, že americké síly předvedou Osprey právě v Ostravě, důvodem mimo jiné je, že osádky našich vrtulníků s nimi společně cvičí speciální operace,“ řekl velitel vzdušných sil Libor Štefánik.

    Spojené státy tento stroj zatím v Evropě veřejně prakticky neprezentovaly a rovněž původní verze konvertoplánu V-22 Osprey byla Evropě vidění na veřejných akcích velmi zřídka.

    Verze CV-22B, která se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí, je upravená varianta určená pro jednotky speciálních operací USAF. V Evropě jde navíc o novinku, provozuje ji zde pouze jedna jednotka - 7. peruť 352. skupiny speciálních operací USAF s domovskou základnou RAF Mildenhall v Anglii.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media