Svět se přiblížil globálnímu konfliktu, varují vojenští zpravodajci

Vydáno 11.11.2020
Zpochybnění jistot dosavadního uspořádání světa, narůstající polarizace zájmů a postojů, změny ve velmocenském uspořádání, multipolarita a úpadek mezinárodního práva. To vše vede svět k možnému globálnímu konfliktu, varuje Vojenské zpravodajství ve své výroční zprávě za loňský rok.  

Ilustrační snímek. | foto: natoaktual.cz

„Možný konflikt globálního charakteru, ke kterému svět současnosti směřuje, je zatím v první fázi své přípravy,“ konstatovala česká vojenská tajná služba ve veřejném znění své výroční zprávy za loňský rok.

Veřejná část výroční zprávy Vojenského zpravodajství za rok 2019

ve formátu pdf

Podle zpravodajců zatím probíhá formování myslí těch, kdo budou schopni a ochotni se do konfliktu aktivně zapojit a jsou postupně definovány technologické nástroje, kterými by mohl být veden.

Jde o důsledek narůstající polarizace zájmů, názorů a rozdílných postojů, pokračující proměny dosavadního velmocenského uspořádání, prohlubující se multipolarity a úpadku principů mezinárodního práva.

Zpráva konstatuje, že chyběl standardní dialog a posilovala se konfrontace jako způsob řešení narůstajících problémů a rozporů. Zpochybňování role mezinárodních institucí, vojenských aliancí, odzbrojovacích dohod a záruk a jistot, které deklarovaly a poskytovaly, to potvrzují.

Jistoty dosavadního uspořádání světa tak byly podle českých zpravodajců zpochybněny. „Zmanipulované myšlení, chybná východiska, neobjektivní závěry a z nich plynoucí jednání, spolu s absencí vědomí odpovědnosti, vyústily k nárůstu napětí mezi globálními rivaly: USA, Čínou a Ruskem,“ uvádí se ve zprávě. Zároveň podotýká, že situace vede k rozporům i mezi doposud blízkými spojenci.

„Nebudeme-li schopni odhadnout a vyhodnotit si následky vlastních činů, může chybná instrukce či povel díky propojenosti současného světa zahájit procesy vedoucí ke vzájemnému zničení.“

Výroční zpráva Vojenského zpravodajství za rok 2019

Podle zpravodajců se prohlubuje trend, kdy s nástupem moderních technologií a se záplavou informací ztrácí dokonce i jednodušší sdělení pro mnohé srozumitelnost a reálný význam. Otevřená konfrontace není chápána jako hrozba, ale je vnímána jako příležitost – těmi, kdo se domnívají, že by v konfliktu mohli být úspěšnější.

„Změna způsobů prezentace, včetně otevřené komunikace státních činitelů na sociálních sítích, je velmi lákavá,“ varuje Vojenské zpravodajství.

Proces lze ještě zvrátit, stále není pozdě

Upozorňuje přitom, že jsou lidé navíc na technologiích závislejší a problémy a konflikty řeší odosobněně jejich prostřednictvím elektronickou cestou. „Nové nástroje vytvářejí pocit nereálných možností, schopností a snadného dosažení všech myslitelných cílů,“ dodává zpráva.

Za nebezpečnou označují zpravodajci skutečnost, že hlasatelé tak utvrzování ve své pravdě a v právu na jejich prosazení. A z toho pak může vyplynout i zkratové rozhodování o nasazení moderních zbraňových systémů a technologií, které jsou schopné se „značnou přesností a s vysokou pravděpodobností vyřadit určeného protivníka nebo i jen potenciálního soupeře“.

S pomocí nejmodernější techniky a technologií je tak možné rozpoutat nesmyslný konflikt nebo silně vyostřit vzájemné soupeření. „Nebudeme-li schopni odhadnout a vyhodnotit si následky vlastních činů, může chybná instrukce či povel díky propojenosti současného světa zahájit procesy vedoucí ke vzájemnému zničení,“ konstatuje se v dokumentu.

Podle zpravodajců však stále není pozdě tento proces zvrátit. Konfrontační přístup by se však měl změnit ve snahu o nalezení společných cílů, přístupů a využití velkého tvůrčího a tvořivého potenciálu, kterým lidstvo v globálním měřítku disponuje.

Nejmodernější technologie by pak měly být využity k řešení řady palčivých a stále narůstajících problémů, před kterými lidská společnost stojí, doporučuje tajná služba.

inc natoaktual.cz