natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • O vrácení peněz armádě jsme nejednali, řekl Filip po schůzce s Babišem

    27. ledna 2021  6:27
    Vrácení 10 miliard korun z rozpočtové rezervy do financování ministerstvu obrany šéfové KSČM a ANO během úterní schůzky neprobírali. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem to uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip. Na schůzce hodnotili takzvanou toleranční dohodu. Babiš jednání s komunisty nekomentoval.  

    Premiér Andrej Babiš (ANO) na Dni otevřených dveří základny v Čáslavi | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    „Na to jsme se vůbec nedostali, protože my jsme hodnotili dohodu o toleranci a to není předmětem dohody o toleranci,“ řekl Filip České televizi po jednání. Na základně takzvané toleranční dohody KSČM podporuje menšinovou vládu ANO a ČSSD. S Babišem se podle svých slov shodli na pětitýdenní dovolené a jednali o možném otevření skiareálů.

    Filip předtím během dne uvedl, že z 10 miliard, které v prosinci komunisté nechali škrtnou ministerstvu obrany výměnou za podporu při hlasování o státním rozpočtu, by měly být vyplaceny odměny pro zdravotníky a vojáky, kteří v nemocnicích a dalších zařízeních pomáhají se zvládáním koronavirové pandemie.

    Vláda 10 miliard armádě nevrátila. Bez nemocného Metnara ne, řekl Babiš

    Vrácení peněz vláda slíbila hned po hlasování o rozpočtu. Později tak premiér i ministři slíbili učinit do konce ledna. Kabinet měl o tom jednat v pondělí, ale nestalo se tak. Babiš to vysvětlil nemocí ministra obrany Lubomíra Metnara, který je doma s koronavirem.

    Pro armádu jde o klíčovou sumu pro další modernizaci. Ministerstvo obrany by po slíbeném přesunu peněz zpět mělo letos hospodařit s 85,4 miliardami korun. Z toho na investice do modernizace má být vyčleněno až 25 miliard.

    Zhruba 15 miliard je na splátky již uzavřených smluv a inkriminovaných 10 miliard na další plánované klíčové nákupy - pásové obrněnce, protivzdušná obrany a další.

    Bez desetimiliardové sumy by ministerstvo muselo omezit právě investice do modernizace armády. Zároveň by byl ohrožen slib vlády, že bude letos na obranu obranu 1,4 procenta HDP. Rovněž by se vzdálil závazek České republiky spojencům z NATO, že země bude v roce 2024 dávat na obranu 2 procenta HDP.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media