natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • V první virtuální letecké show má vystoupit i Gripen v českých barvách

    21. dubna 2020  13:33
    Prakticky všechny letecké show v USA i v Evropě v nejbližší době jsou kvůli koronavirové krizi zrušeny. Američtí organizátoři však přišli s originálním řešením a díky moderním technologiím pořádají první virtuální airshow. Na kromě se kromě světově proslulých aerobatických skupin má představit i český předváděcí pilot Ivo Kardoš s gripenem.  

    Dny NATO v Ostravě. Pilot gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král Martin Šonka v unikátním společném vystoupení | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Půjde pravděpodobně o vůbec první leteckou show čistě ve virtuálním prostředí. Americká stanice LiveAirShowTV společně s ICAS Foundation chystají po tři dny vysílat na svých profilech leteckou přehlídku příznačně pojmenovanou jako „Socially Distant Airshow“.

    FOTOGRAFIE

    Dny NATO v Ostravě. Pilot gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král Martin Šonka v...
    Dny NATO v Ostravě. Pilot gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král Martin Šonka v...
    Dny NATO v Ostravě. Pilot gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král Martin Šonka v...
    Dny NATO v Ostravě. Pilot gripenu Ivo Kardoš a akrobatický král Martin Šonka v...

    Každý den od úterý 21. do čtvrtku 23. dubna vždy od 21 hodin Středoevropského letního času se mají na profilech na Facebooku a YouTube představit nejen světoznámé skupiny jako Patrouille de France, Frecce Tricolori, Patrouille Suisse či Red Arrows, ale k vidění budou i vystoupení sólových display pilotů či historických strojů. A pozvánku dostal také český předváděcí pilot gripenu Ivo Kardoš.

    „Je to výborný nápad. Zvlášť v této době, kdy lidé musí být zalezlí doma a prakticky všechny letecké show v Evropě i v USA byly zrušeny. Ty, kteří nikdy na takové akci nebyli, to možná i navnadí, aby po uvolnění opatření na nějakou reálnou přijeli,“ řekl Kardoš.

    Nepůjde o klasická živá vystoupení, ale organizátoři podle dostupných informací chtějí většinou odvysílat unikátní záznamy z dřívějších akcí či nácviků. Program s živým komentářem je ke zhlédnutí zdarma. Organizátoři věří, že se jim podaří během vysílání vybrat finanční dary na podporu akcí, které byly koronavirovou pandemií postiženy.

    „Bude to pestřejší, protože vystoupení jsou většinou doplněna o záběry z více kamer a to i z kabiny během letu,“ dodal Kardoš.

    Ten loni dvakrát vystoupil s naprosto unikátní sestavou společně s mistrem světa v letecké akrobacii a vítězem prestižní série Red Bull Air Race Martinem Šonkou.

    Na Dni otevřených dveří základny v Čáslavi a poté na Dnech NATO v Ostravě předváděli nevídané společné prvky proudového bojového stroje Gripen a vrtulového speciálu Extra 300. Při některých figurách byly přitom oba letouny jen několik metrů od sebe.

    Šonka, který je sám bývalým armádním pilotem gripenu, předváděl i svůj tradiční let vzhůru nohama. Kardoš, který se v gripenu při společném vystoupení držel prakticky neustále na minimální rychlosti stroje, zase veřejně jako první na světě provedl výkrut kolem Šonkova vrtulového letadla.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media