Kaddáfího jednotky zaútočily na válečné lodě NATO

Vydáno 13.05.2011
Odrazili jsme útok Kaddáfího sil na přístav v obléhané Misurátě, oznámilo NATO. Prorežimní jednotky se pokusily obsadit přístav v malých člunech a přitom zaútočily i na plavidla Aliance, která v oblasti dohlížejí na dodržování zbrojního embarga vůči Libyi.  
Několik malých rychlých člunů zaútočilo na přístav v Misurátě, kterou několik týdnů obléhají Kaddáfího síly, ve čtvrtek nad ránem, uvedlo velitelství alianční operace. Kanadská fregata Charlottetown a britský torpédoborec Liverpool spolu s francouzskou podpůrnou lodí, která v oblasti neoperuje pod velením NATO, útok na přístav překazily.

Kaddáfího jednotky se musely stáhnout ke břehu, odkud zaútočily na válečné lodě NATO dělostřeleckou palbou a střelbou z protiletadlových kanónů. Posádky lodí palbu opětovaly, uvedlo velitelství s tím, že přestřelka trvala jen krátce.

"Režimní dělostřelectvo z pobřeží vypálilo na HMS Liverpool nepřesnou salvu raket. (Posádka) okamžitě opětovala palbu z 4,5palcové zbraně, která baterii na břehu umlčela," potvrdilo britské ministerstvo obrany. Během akce nebyl nikdo z posádek zraněn ani nebylo poškozeno žádné alianční plavidlo.

Je to už druhý pokus z posledních dní, kdy se Kaddáfího jednotky pokusily přístav obsadit nebo omezit jeho provoz. Libyjská vláda tvrdí, že povstalci užívají přístav i pro dovoz zbraní a "teroristů" do Misuráty, čemuž chce zabránit. Otevřeně také pohrozila, že bude útočit na lodě vezoucí humanitární pomoc. Před týdnem alianční flotila "vyrušila" Kaddáfího jednotky v malých člunech, když se snažily přístav zaminovat.

NATO pokračuje v náletech
V tři měsíce obléhaném městě Misuráta se povstalcům podařilo obsadit letiště, které dosud měly v moci Kaddáfího síly. Půlmilionové město je jediné na západě Libye, které povstalci částečně ovládají.

Aliance stále pokračuje v leteckých úderech proti strategickým cílům. Letouny útočí především na velitelská centra a sklady zbraní. Od chvíle, kdy NATO převzalo velení, už podniklo nad Libyí šest tisíc misí. Letouny NATO znovu útočily přímo na Kaddáfího komplex v Tripolisu. Jen pár hodin předtím po čtrnácti dnech libyjská státní televize poprvé ukázala čerstvé záběry živého Muammara Kaddáfího.

NATO odmítlo, že by při úderech v Tripolisu zasáhly letouny i severokorejskou ambasádu, jak tvrdí libyjská vláda. "Není to pravda, velvyslanectví se nachází asi 500 metrů od cíle, kde jsme udeřili," uvedlo velitelství aliančních operací.

inc natoaktual.cz